Svinjska pečenka z zeliščno skorjico
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Meso oplaknite, osušite, trdno povežite s kuhinjsko nitjo ter začinite s soljo in poprom. Zelišča oplaknite, otresite do suhega, jim obtrgajte lističe in jih drobno sesekljajte. Sesekljana zelišča zmešajte z gorčico in oljem in z mešanico natrite pečenko. Preložite jo v pekač in pecite približno 70 minut.
2. Krompir očistite s ščetko, operite in v osoljeni vodi kuhajte približno 25 minut. Nato vodo odlijte in krompir ohladite. Olupite korenček in kolerabo. Kolerabo narežite najprej na rezine, potem pa na paličice. Stročji grah operite in prepolovite po dolžini. Sveži grah oluščite. Šalotko olupite, drobno narežite in opražite na 2 žlicah masla. Dodajte korenček in kolerabo in ju med mešanjem dušite 1 minuto. Prilijte juho in zelenjavo pokrito kuhajte približno 6 minut, da bo še hrustljava. Dodajte stročji grah in grah ter pri nizki temperaturi kuhajte še 5 minut.
3. Zelenjavo odcedite in pri tem prestrezite tekočino. Zavrite jo skupaj z vinom, prilijte smetano in kuhajte, da povre do polovice. Omako začinite s soljo, poprom, z nekaj sladkorja in muškatnim oreščkom. Penasto jo stepite in dodajte zelenjavo.
4. Pečenka naj v izključeni pečici še nekaj časa počiva. Neolupljen krompir na hitro opecite na 2 žlicah masla in začinite z grobo mleto soljo in poprom. Pečenko narežite in postrezite s krompirjem, z zelenjavo in omako. Jed okrasite s svežim rožmarinom.
Nasvet
Kuhanje približno 70 minut. Na osebo približno 710 kcal,B: 51 g, M: 38 g, OH: 28 g.