Damjakove (jelenje) zarebernice po lovsko
Čas priprave: 30 min
Število oseb: 6 oseb
Priprava recepta
Razsekane zarebernice mariniramo v limoninem soku in sezamovem olju vsaj dve uri. Potolcene posolimo potresemo s sveze mletim poprom, po nepotolceni strani jih pomokamo in na mascobi rumeno opecemo, ter postavimo na toplo.
Na mascobi oprazimo cebulo, ji dodamo drobno zrezano slanino, zrezane jurcke in na mocnejsem ognju prazimo. Dodamo paradiznikovo mezgo, zalijemo z omako od pecenke in juho ter kuhamo deset minut.
Ko je omaka primerno gosta jo potresemo s petersiljem, pehtranom, solimo in prelijemo po zarebernicah. Vse skupaj zalijemo z vinom se malce povremo in ponudimo.
Damjak (tudi damjek ali jelen lopatar) je predstavnik družine jelenov in se jo ponekod udomačil. Zraste do višine 90 cm – po velikosti spada med srednje velike jelene. Samica je manjša in prav tako kot samec rjave barve. Tudi odrasla žival ima belo-lisast kožuh, kar je posebnost med jeleni.
Nasvet
Recept je bil objavljen v reviji Lovec. Na web-kulinariki smo ga objavili z dovoljenjem avtorja, ki ze vneto pripravlja knjigo v kateri bodo samo divjacinski recepti.