Profesionalni kuharski tečaji Web Kulinarika

Tečaji so namenjeni kuharjem profesionalcem, ki si želijo dodatno izobraževati v svojem poklicu, spoznavati nove tehnike priprave jedi in dodatno širiti svoja kuharska obzorja. Tečaji so tematski; trajajo 8 ur. Teme tečajev in datumi bodo objavljeni na tej spletni strani.

Več informacij na: info@web-kulinarika.si

1. Dekorativno rezanje sadja in zelenjave

Že francoski princ de Talleyrand, kateri je slovel kot velik gurman, je svetoval francoskim veleposlanikom, da naj za uspeh svojega poslanstva, več računajo na svoje kuharje kot pa tajnike…
To kar je hotel povedat in je to povzdigoval je gastronomija – “Umetnost postavitve mize in dobre jedi”.
Čeprav je to kratkotrajna umetnost, katera ne traja dalje kot en obrok, vendar bo doživetje in delitev občutkov dolgo navdihovalo naše spomine.

V tem iskanju “gurmanskega zadovoljstva” oči zbudijo naša čutila.Tako izdelki postanejo nekakšna “umetniška dela”.
Kot Pepelkina kočija-zelenjava, sadje, sladkor, čokolada…postanejo “živi” in se spremenijo v neskončen niz okrasnih predmetov.

Pomembnost dekoracije je velika, saj postaja bodoči gost vse bolj zahteven, izobražen, zna ceniti svoj denar, pozna navade doma in v tujini (globalizacija sveta), vedno bolj je informiran, ob enem pa tako zaposlen, da nima časa za sebe.
Prav to pa je tisto, kar lahko dosežemo z dekoracijo hrane za našega gosta, kajti z malimi pozornostmi, z dodatki, ki so narejeni prav zanj, zadovoljimo njegova čustva in potrebe.

Razvoj dekoriranja sega že v davno preteklost, najbolj se je razvil v azijskih deželah (dinastija Tang in Sung od leta 618 – 1279 ), na carskih dvorih, kasneje pa med premožnejše kitajske družine in v vse celine.

Danes poznamo v svetu predvsem v Ameriki, Izraelu, Japonski, Kitajski prav poklicne dekoraterje, ki izpeljejo celotno dekoracijo bifejev po naročilu izvajalca. S tem vizualno, idejno, kreativno obogatijo kulinarični dogodek in mu dajo harmonično celoto.

Dekoracije delamo iz:

  • zelenjave in svežih zelišč
  • sadja
  • sladkorja (nugat, šam, tecina masa)
  • testa
  • čokolade
  • masla
  • marcipana
  • leda

Jedi dekoriramo tako, da jih z raznimi dodatki olepšamo, okrasimo ali pa tudi estetsko oblikujemo. Za dekoracijo uporabljamo živila v naravni obliki ali pa jih dekorativno narežemo (ploščice, pahljače, cvetice). Dekoracija mora biti užitna, se z jedjo ujemati in dopolnjevati. Dekorativno narezane pa uporabljamo za dekoriranje krožnikov, plošč, hladno toplih bifejev in vseh drugih izrednih obrokov. Pri vsem tem pa ne pretiravajmo.