Torta iz brusnic s skutno kremo







Priprava recepta
1. V ponvi brez maščobe opražite ovsene kosmiče in jih nato ohladite. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Namastite tortni model premera 26 cm. Kremasto stepite maslo, sladkor, vanilin sladkor in pomarančno lupino. Posamično drugo za drugim temeljito umešajte jajca. Nato primešajte skuto. Moko in pecilni prašek zmešajte, skupaj z ovsenimi kosmiči dodajte masi ter na hitro umešajte.
2. S testom napolnite model in ga pecite približno 35 minut (v sredini se malo izboči). Vzemite ga iz pečice in ohladite. Ločite ga od modela in enkrat vodoravno prerežite, tako da bo spodnje dno nekoliko tanjše. Spodnje dno postavite na pladenj, dajte nanj polovico brusnic, pri tem ob robu dva centimetra široko le tanko namažite. Na to postavite še zgornje dno, ga premažite s preostalimi brusnicami, ob robu bolj tanko. Torto objemite s tortnim obročem.
3. Za kremo v hladni vodi 5 minut namakajte želatino. Zmešajte skuto, med in limonin sok. Neožeto želatino dajte v majhen lonec in jo raztopite pri srednji temperaturi. Želatino vzemite s štedilnika, vanjo umešajte 2 žlici skutne mase in to umešajte v preostalo skutno maso. Postavite na hladno. Takoj ko se masa začne strjevati, čvrsto stepite smetano in jo umešajte v maso. Skutno kremo nanesite na plast z brusnicami in gladko poravnajte.
4. Po navodilu z embalaže zavrite prašek za tortni preliv, skupaj s sladkorjem in z grozdnim sokom. Hladite 1 minuto, nato pa preliv vlijte na kremo iz sredine torte navzven. Torto za 3 ure postavite na hladno mesto. Preden jo postrežete, odstranite tortni obroč.
Nasvet
Priprava približno 60 minut, na kos približno 400 kcal, B: 6 g, M: 19 g, OH: 51 g.