Limonina pita z borovnicami
Priprava recepta
1. Moko presejte in vanjo vtisnite jamico. Dodajte sladkor, vanilin sladkor, sol in 1 do 2 žlici vode. Maslo v koščkih narežite na rob. Hitro zamesite gladko testo, oblikujte kroglo, jo zavijte v folijo in postavite za 60 minut v hladilnik.
2. Pečico segrejte na 200 (ventilatorsko na 180) stopinj. Kvadraten ali okrogel pekač za pito z valovitim robom premera 24 cm namastite. Testo na pomokani delovni površini razvaljajte na malo večje, kot je pekač, ga položite vanj in oblikujte rob. Papir za peko dajte na testo in nanj naložite fižol. Pecite približno 20 minut. Nato vzemite pito iz pečice, odstranite papir s fižolom in pecite še 10 minut do zlato rumene barve.
3. Za nadev preberite borovnice, jih operite in osušite. Jajca s sladkorjem penasto stepite v kovinski skledi. Vmešajte smetano, škrob ter limonin sok in lupino, na koncu pa še maslo v kosmih. Nato z metlico za stepanje ročnega mešalnika na vroči vodni kopeli stepajte, dokler se ne zgosti. Vmešajte še borovnice in kremo namažite na še vroče dno pite. Pri temperaturi 180 stopinj jo pecite 45 minut, dokler nadev ne zakrkne. Ker sme le rahlo porjaveti, jo po potrebi pokrijte z aluminijasto folijo. Pečeno pito ohladite in jo potresite s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Priprava: približno 40 minut. Na košček: približno 310 kcal, B: 4 g, M: 19 g, OH: 30 g. Dodaten namig Sladka različica Krhko testo za pravo francosko pito oz. tarto je običajno pripravljeno brez sladkorja ali z zelo malo. če pa želite sladko dno, zamesite v testo 50 g sladkorja in 2 žlički limoninega soka. Za spremembo pa lahko vzamete pekač kvadratne oblike z dnom, ki se ga da odstraniti.