Svinjska pečenka presenečenja
Priprava recepta
1. Meso oplaknite, osušite in odrežite ravno. Solite ga, poprajte in namažite z gorčico. Za nadev olupite česen in ga drobno sesekljajte. Peteršilj oplaknite, otresite do suhega, odrežite peclje in z nekaj soli, česna in polovico kostanja ter oljčnim oljem s paličnim mešalnikom zmeljite v kašo. Preostali kostanj in odmrznjene brusnice sesekljajte in umešajte v nadev. Začinite ga z muškatnim oreščkom, majaronom, s timijanom, soljo in poprom. Z maso premažite meso in pustite prazen rob. Pečenko zavijte in povežite s kuhinjsko nitjo. Natrite jo s sojo in poprom. <BR><BR>2. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). V velikem pekaču segrejte maščobo za peko in pečenko opecite z vseh strani. Olupite čebulo, jo narežite na četrtine in opecite. Korenje in korenino peteršilja olupite, drobno narežite in opecite. Prilijte približno 100 ml omake za pečenko. Pečenko položite v pečico in na srednji rešetki pecite približno 30 minut. Temperaturo pečice znižajte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155) in pecite še nadaljnjih 90 minut. Vsake toliko, ko tekočina že skoraj povre, prilijte nekaj omake. 20 minut pred koncem pečenja prilijte preostalo omako.<BR><BR>3. Meso vzemite iz pečice in ga zavitega v folijo pustite počivati 10 minut. Omako, ki je ostala od pečenke, pretlačite s paličnim mešalnikom, začinite in po želji nekoliko zgostite. Odstranite kuhinjsko nit in meso narežite na rezine. Zraven se dobro podata pražen krompir in brokoli.
Nasvet
Kuhanje približno 2 uri, na osebo približno 790 kcal, B: 64 g, M: 46 g, OH: 33 g.