Srbski fižol
Čas priprave: 120 min
Težavnost: 6
Število oseb: 4
Priprava recepta
Najpomebneje je, da fižol dobro namočimo. V hladni vodi naj se namaka vsaj 24 ur, da bodo zrna napeta in gladka. Vodo zavržemo.
če smo na namakanje pozabili, stresemo suh fižol v nesoljeno hladno vodo, zavremo in ga pustimo močno vreti 5 minut. Potem krop odlijemo in fižol prelijemo s hladno vodo. Tako obdelan fižol se sicer ne bo skuhal enako kot namočen, a vseeno bolje, kot suh.
čebule grobo narežemo in zmiksamo skupaj s česnom. Fižolu primešamo čebulo, česen, paradižnikovo mezgo, rdečo papriko, jušno kocko, sesekljan peteršilj, baziliko, suho meso (razen klobas) in poper. Dolijemo toliko vode, da bo fižol plaval, zavremo in kuhamo v pokriti posodi 2 uri na najnižjem ognju, tako, da jed le rahlo brbota. če pripravljamo čpasuljč s kranjskimi klobasami, jih dodamo šele po uri in pol kuhe, da se ne bodo razkuhale.
Nasvet
čSrpski pasuljč je najlaže prebavljiv in najmanj ideološki izraz enotnosti čnaroda in armiječ nekdanje SFRJ. V velikih vojaških loncih so ga vedno kuhali na srečanjih vojske in ljudstva, vojaški obvezniki so ga intimno spoznali kot najpogostejšo jed na jedilniku JLA. V južnih krajih je bil pogost izrek čprosto ko pasuljč - priprava srbskega fižola je zares preprosta.