Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Jota

Enolončnice

Čas priprave: 90 min

Težavnost: 6

Število oseb: 4

Loading...

Sestavine

  • 50 dag kisle repe ali kislega zelja
  • 30 dag rjavega fižola
  • 50 dag krompirja
  • 10 dag suhe slanine ali mesa pršuta
  • 2 stroka česna
  • sol, poper, 1 lovorov list, mast ali olje, pol žlice moke

Priprava recepta

Posebej kuhamo zelje, fižol in krompir.

Skupaj s krompirjem kuhamo tudi suho slanino ali košček mesa kraškega pršuta.

Ko je skuhano, zmešamo vse skupaj in po potrebi še zalijemo.

Na maščobi prepražimo moko, dodamo česen in s tem joto zabelimo, jo solimo, popramo, dodamo še lovorov list ter vse še pokuhamo.

Joto lahko ponudimo namesto juhe ali pa tudi kot samostojno jed, kot enolončnico, takrat jo obogatimo z domačo klobaso.

Jota mora biti gosta, kar dosežemo z dolgim kuhanjem fižola in krompirja, ki se morata popolnoma »razdreti«. Kdor želi imeti cele koščke krompirja in cel fižol, mora ponuditi zraven jote kruh. Ponekod je navada, da se kruh nadrobi v krožnik in nato zalije z joto ter prelije s surovim olivnim oljem.

Nasvet

Na Tržaškem, na Krasu, v Brdih in v Vipavski dolini je bila jota za kosilo kot glavna in edina jed, ki je bila lahko iz kislega ali sladkega zelja ali iz kisle repe. Le redko, ob največjih delih, so v joti kuhali tudi košček pršuta, slanino ali klobaso, v tržaški joti pa namesto krompirja testenine. Za današnjo bolj zdravo prehrano zabelijo joto le z oljčnim oljem in jo kuhajo brez mesa in slanine.

Oglejte si tudi
Enolončnice, Mesne jedi

Quo’ fen tan’ ali Vietnamski bograč

Španska enolončnica s piščancem
Enolončnice, Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Španska enolončnica s piščancem

Enolončnice

PASULJ – PREBRANAC

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top