Skutno-smetanova torta z brusnicami
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Za testo penasto stepajte maslo in sladkor, dokler se sladkor ne stopi. Nato eno za drugim posamezno umešajte jajca in na koncu umešajte še skuto. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek, po porcijah presejte na masleno zmes in pri najnižji stopnji zmešajte. Na koncu umešajte še ovsene kosmiče. Namastite pekač za torto premera 26 cm, ga napolnite s testom, gladko poravnajte in pecite približno 30 minut. Pečeno testo stresite iz pekača in na kuhinjski rešetki ohladite. Testo enkrat vodoravno prerežite, spodnji oblat položite na krožnik za torto in objemite s tortnim obročem.
2. Za nadev gladko zmešajte jedilni škrob in malce višnjevega soka. Preostali višnjev sok, mineralno vodo in 1 žlico sladkorja zavrite, dodajte razmešan škrob, še enkrat zavrite, umešajte brusnice ter še malo pokuhajte. Polovico mase namažite na spodnji oblat. 1 cm roba pustite nenamazanega. Pokrijte z zgornjim oblatom in ga premažite s preostalimi brusnicami. Tudi tukaj pustite 1 cm širok nenamazan rob.
3. Za kremo namočite želatino v hladno vodo. V večji skledi gladko zmešajte skuto, med in jabolčni sok. ëelatino ožmite, raztopite, zmešajte s 3 žlicami skutne kreme, umešajte v preostalo kremo in postavite na hladno. Takoj ko krema začne želirati, čvrsto stepite smetano in jo umešajte v kremo. Kremo namažite po torti in jo gladko poravnajte.
4. Za preliv zmešajte prašek za tortni preliv z 2 žlicama sladkorja in s 6 žlicami grozdnega soka. Preostali sok zavrite, umešajte razmešan prašek za preliv in zavrite. Preliv malce ohladite in še vročega z jedilno žlico pokapajte po kremi. Torto za najmanj 4 ure postavite na hladno, da se popolnoma strdi. Nato odstranite tortni obroč in torto po želji okrasite s sesekljanimi pistacijami in z meto.
Nasvet
Priprava: približno 60 minut. Na osebo približno 320 kcal; B: 7 g, M: 15 g, OH: 37 g.