Skutni njoki s šitaki gobami







Priprava recepta
Njoke pripravimo tako, da skuto pretličimo čez cedilo. Dodamo jajca, moko in maslo, ki naj bo "soft" , se pravi, pustimo ga nekaj časa na sobni temperaturi. Zmešamo v maso in jo postavimo v hladilnik, da se strdi. Ko je masa ohlajena, z rokami razvaljamo svaljke in narežemo njoke. Vse moramo delati zelo hitro, ker bo masa na sobni temperaturi zopet postala mehkejša in se ne bo dala lepo oblikovati. Njoke skuhamo v vroči slani vodi, kuhani so, ko priplavajo na površje.<BR><BR>Šitaki gobe blanširamo v slanem kropu 2-3 minute ter jih s penavko poberemo iz vode. V ponvi na maslu na hitro popečemo blanširane šitake, dodamo bešamel in sladko smetano, ter prevremo (2-3 minute). Solimo in popramo ter prelijemo čez njoke.
Nasvet
Šitake so značilne za azijske kuhinje. Imajo veliko blagodejnih učinkov na telo. Pri nas dobimo zamrznjene, posušene, v zadnjem času pa tudi sveže. Okus je zelo intenziven.