Rižota z beluši in gamberi
Priprava recepta
Beluše je potrebno najprej očistiti. Bele beluše temeljito olupite, ker imajo debelo olesenelo lupino. Olupite jih tik pred kuhanjem, saj se hitro osušijo. Zelene beluše olupite le spodaj. Beluše lupite od zgoraj navzdol. Najlažje jih olupite z nožem za lupljenje krompirja.
Spodnji oleseneli del enostavno odrežite. Glavice belušev so zelo občutljive, zato pazite, da jih ne polomite.
Na lešnikovem maslu nežno popečemo sesekljano čebulo, dodamo česen pustimo ga le toliko da zadiši, hitro dodamo gambere, narezane beluše in riž in vse skupaj narahlo premešamo.
Nekaj beluševih vršičkov pustimo za dekoracijo.
Zalijemo s suhim penečim vinom, nekaj si ga pustimo za zadnje zalivanje in ko ta povre, naprej zalivamo z beluševo čisto juho. Mešamo, da se riž ne prime ponve ali posode katero uporabljate. Kuhamo v odkriti posodi. Riž po potrebi solimo, začinimo in pazimo, da ostane »al dente«. Preden postrežemo, primešamo smetano, olivno olje ter nariban parmezan in serviramo. Rižoto dekoriramo z parmezanovo smetano in beluševimi vršički.