Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Rižota z beluši in gamberi

Glavne jedi, Izpostavljeni recepti, Morske specialitete, Ribje jedi, Tople porcijske predjedi

Čas priprave: 60 min

Težavnost: 6

Število oseb: 20

Gamberi Šparglji

Loading...

Sestavine

  • 1 kg riža
  • 0,25 kg lešnikovega masla
  • 0,40 kg čebule
  • 0,10 kg česna
  • Začimbe (sol, poper)
  • 0,30 L olivnega olja
  • 0,75 kg belušev
  • 1 kg gamberi
  • 0,25 L suhega penečega vina
  • 1,5 L čiste beluševe juhe – približno, odvisno od riža
  • 0,25 L sladke smetane
  • 0,30 kg naribanega parmezana
  • Parmezanova smetana (sifon)
  • Dekoracija za serviranje (sveža zelišča, beluševi vršički)

 

 

Priprava recepta

Beluše je potrebno najprej očistiti. Bele beluše temeljito olupite, ker imajo debelo olesenelo lupino. Olupite jih tik pred kuhanjem, saj se hitro osušijo. Zelene beluše olupite le spodaj. Beluše lupite od zgoraj navzdol. Najlažje jih olupite z nožem za lupljenje krompirja.

Spodnji oleseneli del enostavno odrežite. Glavice belušev so zelo občutljive, zato pazite, da jih ne polomite.

Na lešnikovem maslu nežno popečemo sesekljano čebulo, dodamo česen pustimo ga le toliko da zadiši, hitro dodamo gambere, narezane beluše in riž in vse skupaj narahlo premešamo.

Nekaj beluševih vršičkov pustimo za dekoracijo.

Zalijemo s suhim penečim vinom, nekaj si ga pustimo za zadnje zalivanje in ko ta povre, naprej zalivamo z beluševo čisto juho. Mešamo, da se riž ne prime ponve ali posode katero uporabljate. Kuhamo v odkriti posodi. Riž po potrebi solimo, začinimo in pazimo, da ostane »al dente«. Preden postrežemo, primešamo smetano, olivno olje ter nariban parmezan in serviramo. Rižoto dekoriramo z parmezanovo smetano in beluševimi vršički.

Oglejte si sorodne recepte
Divji šparglji Divji šparglji in istrski način
Šparglji z vinegretsko omako Beluši z vinegretsko omako
Beli šparglji s prekajenim lososom in holandsko omako
Zeleni šparglji s slanino
Smetanova ribja juha z divjimi beluši
Fritaja s šparglji in tartufi Istrska frtalja s šparglji in tartufi
Oglejte si tudi
Izpostavljeni recepti, Testa in kruh, Veganske jedi, Vegetarijanske jedi, Zelenjavne jedi

Čičerikina pogača s suhim paradižnikom

Izpostavljeni recepti, Napitki

Zlato mleko

Polnjeni lignji z rižem in lovkami
Morske specialitete, Ribje jedi

Polnjeni lignji z rižem in lovkami

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top