Skutna torta z ananasom in granatnimi jabolki
Priprava recepta
1. V skledi zmešajte skuto in mleko. Posebej razžvrkljajte rumenjake, jim dodajte 90 g sladkorja in vanilin sladkor in zmes vmešajte v skutno maso. Dodajte še prašek za puding in limonin sok in vse skupaj dobro premešajte. V posodi stopite maslo ter ga počasi vmešajte v skutno maso. Beljakom dodajte 90 g sladkorja in iz njih stepite čvrst sneg. Položite ga na zmes iz skute in pudinga in ga previdno vmešajte. Namastite dno tortnega pekača (premera 26 cm), vanj denite pripravljeno zmes in jo povrhu pogladite.
2.Ananasove obroče dobro odcedite ter pri tem prestrezite ves sok. Obroče nato prepolovite. Melono razpolovite, ji odstranite pečke in s posebnim kuhinjskim pripomočkoma izdolbite majhne kroglice. Fige olupite in jih razrežite na tanke krhlje. Olupite tudi banano, jo zrežite na rezine in jih takoj nakapajte z nekaj limoninega soka. Granatni jabolki razpolovite in z žlico odstranite le pečke (ne pa tudi ločilnih sten).
3.Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Polovičke ananasovih obročev položite na robove skutne torte, polkrožne luknjice pa zapolnite z nekaj pečkami granatnih jabolk. Sredi torte v krogu porazdelite kroglice melone, mednje pa lahko položite še nekaj bananinih rezin in figinih krhljev. Iz preostalih pečk granatnih jabolk oblikujte še en manjši krog, sredi njega pa porazdelite preostale bananine rezine. Sadeže nekoliko pritisnite ob skutno zmes in torto pecite na srednji rešetki pečice od 55 do 60 minut.
4.Torto po peki ohladite v pekaču in jo nato previdno vzemite ven. Po navodilih na embalaži s prestreženim ananasovim sokom pripravite tortni obliv in z njim premažite sadeže.
Nasvet
čas priprave: približno 40 minut. Na kos približno 270 kcal, B: 13 g, M: 9 g, OH: 33 g. Dodaten namig Granatno jabolko V času starih Egipčanov in Grkov je granatno jabolko veljalo za simbol ljubezni. Sadež je približno tako velik kot pomaranča, podoben pa je čebuli z izvlečeno čašno zasnovo. Granatna jabolka lahko pri nas kupite vse leto, glede na zrelost pa so sadeži obarvani rumeno do rdeče rjavo. Želeju podobno meso sadeža in rdeče pečke imajo rahlo kiselkast okus.