Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Odojek v pečici

Jedi iz svinjine, Mesne jedi
Odojek v pečici

Čas priprave: 120 min

Težavnost: 6

Število oseb: 4

Odojek Pečenke Svinjina

Loading...

Sestavine

  • 2,5 kg odojka (pri zares majhnem pujsku bo to pol živali, pri takšnem, kakršnega danes običajno dobimo v trgovini, pa pleče ali stegno; pleče je sočnejše in se peče manj časa)
  • 1,5 kg krompirja
  • sok ene limone
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička rožmarina (svežega, če je mogoče; sicer je najboljši mlet suh rožmarin)
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • 3 listi lovorja
  • 6 žlic olivnega olja
  • sol in poper po okusu

Priprava recepta

Priprava odojka v pečici je v Sloveniji zelo priljubljena. Največkrat se pripravi ob praznikih in posebnih dogodkih. Meso pečenega odojka je svetlo in mehko, pečena koža pa mora biti hrustljava.

Kako začinimo odojka?

Limonin sok zmešamo z dvema žlicama olivnega olja, sesekljanim česnom, timijanom, rožmarinom, poprom in soljo. S to marinado premažemo odojka in pustimo meso počivati 20 minut.

Pečico segrejemo na 160C.

Krompir olupimo in narežemo na rezine. Dno srednje globokega pekača prelijemo s preostalim olivnim oljem in nanj zložimo rezine krompirja. Rahlo osolimo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, dodamo lovor, in zalijemo s toliko vode, da bo krompir za dober prst pokrit.

Mariniranega odojka (pleče) položimo na krompir, s kožo navdol, in prelijemo z marinado. Po 1 uri pečenja odojka obrnemo in pečemo do konca. Stegno obrnemo na polovici pečenja. Meso večkrat prelijemo s sokom iz kozice; če sok izpari, dolijemo malo vode.

Nasvet

Skupaj z odojkom pripravimo tudi prilogo: krompir se bo v soku, ki se cedi iz mesa, prav slastno začinil!

Oglejte si sorodne recepte
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico Kodrasta endivija s krhkim svinjskim filejem
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico Puranja zvita pečenka po appenzellerško
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico Svinjska krača v zelenjavno mozaični omaki
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico Svinjska pečenka z zeliščno skorjico
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico Mleta pečenka s smetanovo omako
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico Svinjska pečenka presenečenja
Oglejte si tudi
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico
Jedi iz svinjine, Mesne jedi

Svinjska pečenka z zeliščno skorjico

Damjakove zarebernice po lovsko
Jedi iz divjačine, Mesne jedi

Damjakove (jelenje) zarebernice po lovsko

Jedi iz svinjine

Martinov krožnik koline

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top