Odojek v pečici
Priprava recepta
Priprava odojka v pečici je v Sloveniji zelo priljubljena. Največkrat se pripravi ob praznikih in posebnih dogodkih. Meso pečenega odojka je svetlo in mehko, pečena koža pa mora biti hrustljava.
Kako začinimo odojka?
Limonin sok zmešamo z dvema žlicama olivnega olja, sesekljanim česnom, timijanom, rožmarinom, poprom in soljo. S to marinado premažemo odojka in pustimo meso počivati 20 minut.
Pečico segrejemo na 160C.
Krompir olupimo in narežemo na rezine. Dno srednje globokega pekača prelijemo s preostalim olivnim oljem in nanj zložimo rezine krompirja. Rahlo osolimo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, dodamo lovor, in zalijemo s toliko vode, da bo krompir za dober prst pokrit.
Mariniranega odojka (pleče) položimo na krompir, s kožo navdol, in prelijemo z marinado. Po 1 uri pečenja odojka obrnemo in pečemo do konca. Stegno obrnemo na polovici pečenja. Meso večkrat prelijemo s sokom iz kozice; če sok izpari, dolijemo malo vode.
Nasvet
Skupaj z odojkom pripravimo tudi prilogo: krompir se bo v soku, ki se cedi iz mesa, prav slastno začinil!