Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Jazbečja pečenka

Jedi iz divjačine, Mesne jedi
Pečenke

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

dobro uležano meso mladega jazbeca, (odrt in dobro očiščen naj visi pri temperaturi 2-6C najmanj dva dni )
150g slanine,
5 strih strokov česna,
5 strtih brinovih jagod,
vejica timijana,
vejica žajbla,
200ml rdečega vina,
80g olja,
dve čebuli, sol,poper.

Za kvašo potrebujemo:
dve žlici gorčice,
strt poper,
lovorov list,
100ml blagega vinskega kisa,
dva stroka česna,
jušno zelenjavo,
eno čebulo.

Priprava recepta

Uležanemu jazbecu odstranimo odvečno maščobo, ker je pri starejših jazbecih težje prebavljiva, odstranimo tudi morebitne delce dlake in meso dobro operemo. Osušimo ga s papirnatimi brisačami, ter ga namažemo z gorčico. Zavremo pol litra vode, dodamo vinski kis, in tekočino ohladimo. Mesu dodamo vse sestavine za kvašo ga prelijemo z pripravljeno tekočino in ga na hladnem mariniramo dva do pet dni odvisno od starosti živali.
Meso vzamemo iz kvaše ga osušimo, solimo, popopramo in prelijemo z vročo svinjsko mastjo. čezenj naložimo tanke rezine hamburške slanine in ga v pečici skupaj s grobo zrezano čebulo in zelenjavo iz kvaše pečemo cca. dve uri. Pečenko ves čas polivamo s sokom, ki se nateče pri peki. Meso je pečeno ko ga z vilicami prebodemo v predelu stegen ali vratu in iz njega ne priteče več sokrvica. Omako pretlačimo, jo začinimo , po okusu dosolimo dodamo vino, prevremo in postrežemo zraven pečenke.

Nasvet

Meso mladih jazbecev je zelo okusno in ga dan danes dobimo na jedilnikih boljših restavracij, po svetu. Pri nas je lovna doba na jazbeca od 1.08.-31.01 in ga je le takrat mogoče dobiti v specializiranih obratih za predelavo divjadi. Jazbečje meso je najokusnejše od avgusta pa do konca oktobra, ko se v glavnem prehranjuje s poljanščinami. Drugače pa je jazbec podobno kot medved vsejed. ZAKONSKO JE OBVETEN PREGLED MESA ZA TRIHINELO.

Oglejte si sorodne recepte
Svinjska pečenka v plašču iz pršuta Mleta pečenka s smetanovo omako
Svinjska pečenka v plašču iz pršuta Pečenkina omaka
Svinjska pečenka v plašču iz pršuta Sladko kisla puranja pečenka
Svinjska pečenka v plašču iz pršuta Sladko kisla puranja pecenka
Svinjska pečenka v plašču iz pršuta Svinjska pečenka v plašču iz pršuta
Svinjska pečenka v plašču iz pršuta Svinjska pečenka presenečenja
Oglejte si tudi
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico
Jedi iz svinjine, Mesne jedi

Svinjska pečenka z zeliščno skorjico

Damjakove zarebernice po lovsko
Jedi iz divjačine, Mesne jedi

Damjakove (jelenje) zarebernice po lovsko

Jedi iz divjačine, Mesne jedi

Račja prsa s štruklji iz rdečega zelja in mlinci

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top