Jazbečja pečenka
Priprava recepta
Uležanemu jazbecu odstranimo odvečno maščobo, ker je pri starejših jazbecih težje prebavljiva, odstranimo tudi morebitne delce dlake in meso dobro operemo. Osušimo ga s papirnatimi brisačami, ter ga namažemo z gorčico. Zavremo pol litra vode, dodamo vinski kis, in tekočino ohladimo. Mesu dodamo vse sestavine za kvašo ga prelijemo z pripravljeno tekočino in ga na hladnem mariniramo dva do pet dni odvisno od starosti živali.
Meso vzamemo iz kvaše ga osušimo, solimo, popopramo in prelijemo z vročo svinjsko mastjo. čezenj naložimo tanke rezine hamburške slanine in ga v pečici skupaj s grobo zrezano čebulo in zelenjavo iz kvaše pečemo cca. dve uri. Pečenko ves čas polivamo s sokom, ki se nateče pri peki. Meso je pečeno ko ga z vilicami prebodemo v predelu stegen ali vratu in iz njega ne priteče več sokrvica. Omako pretlačimo, jo začinimo , po okusu dosolimo dodamo vino, prevremo in postrežemo zraven pečenke.
Nasvet
Meso mladih jazbecev je zelo okusno in ga dan danes dobimo na jedilnikih boljših restavracij, po svetu. Pri nas je lovna doba na jazbeca od 1.08.-31.01 in ga je le takrat mogoče dobiti v specializiranih obratih za predelavo divjadi. Jazbečje meso je najokusnejše od avgusta pa do konca oktobra, ko se v glavnem prehranjuje s poljanščinami. Drugače pa je jazbec podobno kot medved vsejed. ZAKONSKO JE OBVETEN PREGLED MESA ZA TRIHINELO.