Fižolova juha
Čas priprave: 60 min
Težavnost: 6
Število oseb: 4
Priprava recepta
Prebran opran fižol namočimo v 2 x večjo količino mrzle vode, kot je fižola en dan pred pripravo. Tako namočen fižol damo kuhat v isti vodi, solimo dodamo mleto kumino, lovorjev list in sesekljano čebulo. Na pol kuhanemu fižolu pridamo še ,na kocke narezan krompir, in vse skupaj kuhamo do mehkega. Sedaj fižol in krompir pretlačimo, ali spasiramo s paličastim mešalnikom, da dobimo kremno juho, vse skupaj prelijemo nazaj v lonec, po potrebi dolijemo še vode in začinimo, ter pustimo, da zavre. V drugi posodi segrejemo olje in naredimo svetlo prežganje, kateremu dodamo še malo česna in zalijemo z mrzlo vodo, ko prežganje razmešamo do gladkega, ga stresemo k fižolovi juhi kadar že vre in pustimo, da še 5 minut prevre. Na koncu dodamo razmešano kislo smetano.
Nasvet
K tako pripravljeni juhi ponudimo; posebej kuhane rezance, ribano kašo, zlate kroglice, opečene kruhove kocke