Bouillabaise
Čas priprave: 30 min
Težavnost: 8
Število oseb: 4






Priprava recepta
Por operemo in grobo sesekljamo, čebulo narežemo na lističe. Ribje filete razrežemo na velike kocke. Paradižnike olupimo in sesekljamo.
V večjem loncu za pripravo juhe segrejemo olivno olje, dodamo čebulo ter por in na blagem ognju pokrito pražimo 20 minut, da se zelenjava zmehča in rahlo porjavi; večkrat moramo premešati. Dodamo paradižnike, paradižnikovo mezgo, timijan, peteršilj, vino, ribjo juho, osolimo in popopramo ter na blagem ognju kuhamo 20 minut. Do tu lahko Bouillabaise pripravimo dan vnaprej in omako shranimo v hladilniku.
Maso pregnetemo z moko in vmešamo v omako. Dodamo klapavice, rakovice in žafran ter na srednjem ognju kuhamo 5 minut. Vmešamo ribje meso in škampe ter kuhamo še 5 minut, oziroma, dokler se klapavice ne odprejo in je ribje meso skuhano, a ne razkuhano.
Bouillabaise ponudimo vročo, lahko jo potresemo s popečenimi kruhovimi kockicami.
Nasvet
Francozi trdijo, da njihove ribje čorbe Bouillabaise ni mogoče pripraviti izven Francije, da nikjer drugje ni pravih rib in školjk, zelenjave,... Vse to je le del francoskega nacionalizma: poglavitne sestavine Bouillabaise so olivno olje, čebula, por, paradižniki, običajne začimbe in čim širša svežega paleta morskega življa. Vsak kuhar ima svoj recept, današnji je le eden od mnogih. * Bouillabaise ni jed za svečane prilike: gosti si morajo pomagati z rokami, da izluščijo meso iz škampov, školjk in rakovic. Z Bouillabaise ponudimo zeleno solato, svež bel kruh s hrustljavo skorjo.