Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Bouillabaise

Morske specialitete

Čas priprave: 30 min

Težavnost: 8

Število oseb: 4

Rakovice Ribe Ribja juha Škampi

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

  • 0.5 kg filetiranih belih rib (škarpena, bradač, ribon, brancin,...); kosti in glave lahko uporabimo za pripravo juhe
  • 12 škampov
  • 0.5 kg dobro očiščenih klapavic
  • 4 manjše rakovice
  • 2.5 dl hladno stiskanega, temnega olivnega olja
  • 2 pora
  • 1 večja rumena čebula
  • 1 kg zrelih paradižnikov
  • 8 žlic sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica suhega timijana
  • 2 lovorova lista
  • 2.5 dl suhega belega vina
  • 0.5 l čiste ribje juhe
  • 5 dag masla
  • 1 žlička moke
  • 1 žlička žafrana
  • sol in poper po okusu

Priprava recepta

Por operemo in grobo sesekljamo, čebulo narežemo na lističe. Ribje filete razrežemo na velike kocke. Paradižnike olupimo in sesekljamo.

V večjem loncu za pripravo juhe segrejemo olivno olje, dodamo čebulo ter por in na blagem ognju pokrito pražimo 20 minut, da se zelenjava zmehča in rahlo porjavi; večkrat moramo premešati. Dodamo paradižnike, paradižnikovo mezgo, timijan, peteršilj, vino, ribjo juho, osolimo in popopramo ter na blagem ognju kuhamo 20 minut. Do tu lahko Bouillabaise pripravimo dan vnaprej in omako shranimo v hladilniku.

Maso pregnetemo z moko in vmešamo v omako. Dodamo klapavice, rakovice in žafran ter na srednjem ognju kuhamo 5 minut. Vmešamo ribje meso in škampe ter kuhamo še 5 minut, oziroma, dokler se klapavice ne odprejo in je ribje meso skuhano, a ne razkuhano.

Bouillabaise ponudimo vročo, lahko jo potresemo s popečenimi kruhovimi kockicami.

Nasvet

Francozi trdijo, da njihove ribje čorbe Bouillabaise ni mogoče pripraviti izven Francije, da nikjer drugje ni pravih rib in školjk, zelenjave,... Vse to je le del francoskega nacionalizma: poglavitne sestavine Bouillabaise so olivno olje, čebula, por, paradižniki, običajne začimbe in čim širša svežega paleta morskega življa. Vsak kuhar ima svoj recept, današnji je le eden od mnogih. * Bouillabaise ni jed za svečane prilike: gosti si morajo pomagati z rokami, da izluščijo meso iz škampov, školjk in rakovic. Z Bouillabaise ponudimo zeleno solato, svež bel kruh s hrustljavo skorjo.

Oglejte si sorodne recepte
Morski sadeži v buzari Morski sadeži v buzari
Aromatični škampi Aromatični škampi
Ribja juha z rižem in zelenjavo Ribja juha z rižem in zelenjavo
Brancin v soli
Ribja solata s krompirjem Ribja solata s krompirjem
Čista ribja juha iz ostankovPixabay Čista ribja juha iz ostankov
Oglejte si tudi
Glavne jedi, Izpostavljeni recepti, Morske specialitete, Ribje jedi, Tople porcijske predjedi

Rižota z beluši in gamberi

Polnjeni lignji z rižem in lovkami
Morske specialitete, Ribje jedi

Polnjeni lignji z rižem in lovkami

Morske specialitete, Ribje jedi

Lignji v marinadi

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top