Losos na paradižnikih z zelišči
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Paradižnike operite (sadeže po potrebni zarežite, jih poparite z vrelo vodo, pustite nekaj časa stati, nato vodo odlijte, jih prelijte s hladno vodo ter olupite), z ostrim nožem izrežite zametek peclja in paradižnike zrežite na debele rezine.
2. Model za narastke namažite z žlico olja, po njem pa, kot bi polagali strešnike, razporedite paradižnike in jih začinite s soljo, poprom in nekaj kapljicami tabaska. Pecite na srednji rešetki pečice približno 10 minut.
3. Za pripravo zeliščne mase oplaknite zelišča, jih otresite do suhega in jim potrgajte lističe. Drobno jih sesekljajte, prav tako kapre in pinjole. Vse skupaj nato zmešajte in začinite s soljo in poprom.
4. Lososove filete oplaknite, jih osušite s kuhinjskim papirjem, zrežite na koščke in jih nato položite na rezine paradižnikov. Po ribi porazdelite še zeliščno maso in jo nakapajte s preostalim oljem. Vse skupaj pecite v pečici še nadaljnjih 15 minut.
Nasvet
Peka: približno 25 minut Na osebo: približno 340 kcal, B: 30 g, M: 15 g, OH: 5 g. Dodaten namig Hitra čarovnija: če vam primanjkuje časa in pri roki nimate svežih zelišč, lahko ribo premažete tudi z bazilikinim pestom iz kozarčka in po njem posujete 2 žlici pinjol. Po želji lahko nanje nakapate še malce olja č odvisno od tega, kako masten je že pesto.