Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Aditivi v kuhinji

1. maja, 2018/in Nasveti /by resrei

Nekaj pojasnil glede vedno pogostejših aditivov, ki se uporabljajo v kuhinji in njihovih lastnostih.

ALGINAT

Naravno vezivno sredstvo in stabilizator. Pridobljen je iz morskih alg.

AGAR AGAR (želatina)

Polisaharidni ekstrakt iz morskih alg.

NATRIJEV CITRAT

Citronska kislina se nahaja v obliki brezbarvnih kristalov prijetnega, kislega okusa. Topna je v vodi in rahlo tudi v organskih topilih. Tali se pri 153°C. Pogosto citronsko kislino uporabljajo v sladicah in desertih, kjer daje prijeten kiselkast okus, dodatek v stopljeno maso po kuhanju pa preprečuje inverzijo saharoze in s tem porjavenje. V želatinaste deserte jo dodajajo, ker zaradi kislosti deluje kot odbojna sila in povečuje pH za optimalno gelsko učinkovitost. Majhne količine (0.001% do 0.01%) citronske kisline sodelujejo z antioksidanti in zavirajo oksidativno žarkost v suhih klobasah, svežih svinjskih klobasah in suhem mesu. Tudi v proizvodnji hrenovk razpršijo 3% do5% raztopino citronske kisline kot oblogo po nadevu in pred dimljenjem.

KALCIJEV KLORID (CaCl2)

Sredstvo za koagulacijo. Brezbarven in hidroskopičenkristal, nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji sode. Uporablja se kot katalizator in vezivo praškastih snovi.

TEKOČI DUŠIK

Tekoči dušik naredijo z destilacijo iz tekočega zraka. Pri atmosferskem tlaku se dušik utekočini pri -195,8 stopinjah Celzija. Dušik je tekoče zamrzovalno sredstvo.

LECITIN

Naravni emulgator, pridobivajo ga iz soje. Kot emulgator se lecitin pogosto uporablja predvsem v proizvodnji margarine, čokolade, majoneze ter nekaterih sladoledov, poznan pa je kot E 322.

Delite s prijatelji
  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share on Pinterest
  • Share on Linkedin
  • Share by Mail
https://www.web-kulinarika.si/wp-content/uploads/2018/04/the-creative-exchange-1309308-unsplash.jpg 4560 3648 resrei https://www.web-kulinarika.si/wp-content/uploads/2018/04/Logo-28-2.png resrei2018-05-01 07:27:092019-03-19 12:04:34Aditivi v kuhinji
NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

Kategorije

  • Dogodki
  • Galerije
  • Izpostavljamo
  • Kuharski tečaji
  • Nasveti
  • Novosti
  • Objave v medijih
  • Zdrava prehrana

Top 5 receptov meseca

  • Nov recept za mini kokosove rezine 2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Kolerabina kremna juha s snežno peno 2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Račja prsa s štruklji iz rdečega zelja in mlinci 2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Goveji file z limoninim pestom 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
  • Paradižnikov preliv za špagete 1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 5,00 zvezdic od 5
O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top