V pelinu dušena gos z nadevom iz jabolk in kruha
Priprava recepta
Za nadev kruhu odstranite skorjo, ga zrežite na kocke in popecite na maslu. Jabolka olupite in zrežite na kocke. čebuli in česen olupite, sesekljajte in na vročem olju prepražite. Skupaj z mlekom in jajci ju primešajte h kruhovim kockam in pustite stati približno 15 minut. Dodajte še peteršilj, dobro premešajte in začinite s soljo, poprom in limonino lupinico.
Gos oplaknite, osušite in odstranite odvečno maščobo. Zunaj in znotraj jo natrite s soljo in poprom, napolnite s kruhovim nadevom in odprtino zaprite z zobotrebci ali zašijte s kuhinjskim sukancem.
V večjem pekaču zavrite 1l vode. Vanjo položite gos s trebuhom navzdol. Pekač pokrijte in gos pri srednji temperaturi kuhajte približno 15 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).
Odlijte polovico tekočine in jo prihranite. Pelin oplaknite, otresite in razporedite okoli gosi. Gos pecite v odprtem pekaču in na spodnji rešetki približno 2 uri in pol. Po 30 minutah jo obrnite, med peko pa jo večkrat oblijte s prihranjeno tekočino.
Za pečena jabolka operite majhna jabolka. Eno jabolko olupite, ga nastrgajte in nakapajte s kalvadosom. Preostalim sadežem odrežite pokrove in izrežite peščišče. Jabolka nato nakapajte z limoninim sokom. Lešnike sesekljajte in jih skupaj z ribezovim želejem primešajte nastrganemu jabolku. Z nadevom napolnite jabolka in jih pokrijte z odrezanimi pokrovi. 20 minut pred koncem peke gosi okoli nje razporedite še jabolka.
Gomolja zelene kuhajte v slani vodi približno 1 uro. Nato ju oblijte s hladno vodo, olupite, zrežite na koščke in s paličnim mešalnikom dobro pretlačite. Primešajte smetano in mešajte toliko časa, da nastane kremni pire. Začinite ga z ingverjem, s soljo in sveže naribanim muškatnim oreščkom. Po želji ga posujte še s sesekljanimi zeleninimi listi.
Iz pekača vzemite jabolka in jih postavite na toplo. Enako storite tudi z gosjo ter jo položite na rešetko v pečici. Temperaturo pečice zvišajte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Gos premažite s tekočino, ki je nastala pri peki mesa, in jo zlato rjavo zapecite na srednji rešetki pečice. Preostalo tekočino od peke mesa prelijte v posodo, odstranite maščobo in omako zavrite. Gos razrežite in jo postrezite skupaj z nadevom, omako, jabolki in zeleninim pirejem.
Nasvet
čas priprave: približno 60 minut, kuhanje: približno 2 3/4 ure. Na osebo približno 1070 kcal; B. 58 g, M: 67 g, OH: 52 g. Dodaten namig: časovni načrt S pripravami na peko gosi morate začeti približno 3 ure in pol pred obedom. Medtem ko se bo pekla v pečici, pripravite desert in ga postavite na hladno. Na koncu pripravite še melonino solato z rakci, pristavite gomolje zelene ter pripravite cmoke in zelenjavo za kokošjo juho. Medtem ko boste uživali ob melonini solati, se lahko juha še nekoliko pokuha. Na koncu pripravite zelenin pire in dokončajte peko gosi.