Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

V pelinu dušena gos z nadevom iz jabolk in kruha

Jedi iz perutnine
Gos Jabolka

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

Za gos in nadev:
250 g belega kruha,
40 g masla,
500 g jabolk,
l sol, poper,l
2 čebuli,l
2 stroka česna,l
1 žlico olja,l
100 ml mleka,
2 jajci,l
1 šopek peteršilja,l
1 žličko limonine lupinice,l
1 očiščeno gos (4 do 5 kg),l
1 šopek pelina

Za pečena jabolka:
800 g manjših jabolk,
60 ml kalvadosa,
sok ene limone,
150 g lešnikov,
2 žlici ribezovega želeja

Za zelenin pire:
2 gomolja zelene,
125 ml smetane,
1 žlico naribanega ingverja,
sol, muškatni orešček

Priprava recepta

Za nadev kruhu odstranite skorjo, ga zrežite na kocke in popecite na maslu. Jabolka olupite in zrežite na kocke. čebuli in česen olupite, sesekljajte in na vročem olju prepražite. Skupaj z mlekom in jajci ju primešajte h kruhovim kockam in pustite stati približno 15 minut. Dodajte še peteršilj, dobro premešajte in začinite s soljo, poprom in limonino lupinico.
Gos oplaknite, osušite in odstranite odvečno maščobo. Zunaj in znotraj jo natrite s soljo in poprom, napolnite s kruhovim nadevom in odprtino zaprite z zobotrebci ali zašijte s kuhinjskim sukancem.
V večjem pekaču zavrite 1l vode. Vanjo položite gos s trebuhom navzdol. Pekač pokrijte in gos pri srednji temperaturi kuhajte približno 15 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160).
Odlijte polovico tekočine in jo prihranite. Pelin oplaknite, otresite in razporedite okoli gosi. Gos pecite v odprtem pekaču in na spodnji rešetki približno 2 uri in pol. Po 30 minutah jo obrnite, med peko pa jo večkrat oblijte s prihranjeno tekočino.
Za pečena jabolka operite majhna jabolka. Eno jabolko olupite, ga nastrgajte in nakapajte s kalvadosom. Preostalim sadežem odrežite pokrove in izrežite peščišče. Jabolka nato nakapajte z limoninim sokom. Lešnike sesekljajte in jih skupaj z ribezovim želejem primešajte nastrganemu jabolku. Z nadevom napolnite jabolka in jih pokrijte z odrezanimi pokrovi. 20 minut pred koncem peke gosi okoli nje razporedite še jabolka.
Gomolja zelene kuhajte v slani vodi približno 1 uro. Nato ju oblijte s hladno vodo, olupite, zrežite na koščke in s paličnim mešalnikom dobro pretlačite. Primešajte smetano in mešajte toliko časa, da nastane kremni pire. Začinite ga z ingverjem, s soljo in sveže naribanim muškatnim oreščkom. Po želji ga posujte še s sesekljanimi zeleninimi listi.
Iz pekača vzemite jabolka in jih postavite na toplo. Enako storite tudi z gosjo ter jo položite na rešetko v pečici. Temperaturo pečice zvišajte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Gos premažite s tekočino, ki je nastala pri peki mesa, in jo zlato rjavo zapecite na srednji rešetki pečice. Preostalo tekočino od peke mesa prelijte v posodo, odstranite maščobo in omako zavrite. Gos razrežite in jo postrezite skupaj z nadevom, omako, jabolki in zeleninim pirejem.

Nasvet

čas priprave: približno 60 minut, kuhanje: približno 2 3/4 ure. Na osebo približno 1070 kcal; B. 58 g, M: 67 g, OH: 52 g. Dodaten namig: časovni načrt S pripravami na peko gosi morate začeti približno 3 ure in pol pred obedom. Medtem ko se bo pekla v pečici, pripravite desert in ga postavite na hladno. Na koncu pripravite še melonino solato z rakci, pristavite gomolje zelene ter pripravite cmoke in zelenjavo za kokošjo juho. Medtem ko boste uživali ob melonini solati, se lahko juha še nekoliko pokuha. Na koncu pripravite zelenin pire in dokončajte peko gosi.

Oglejte si sorodne recepte
Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov
Pečena gos z zelišči
Martinova gos
V pečici pečena Martinova gos
Pršutova rolada z gosjimi jetri in mariniranimi figami v rdečem vinu
Jabolka v solati z avokadom
Oglejte si tudi
Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov

Španska enolončnica s piščancem
Enolončnice, Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Španska enolončnica s piščancem

Jedi iz perutnine

Pečen kapun z jogurtom in medom

Zadnje objave

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

NOVO 30. 01. 20 Valentinovo 2020 | Murder Mystery večerja v Mariboru

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top