Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov

Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Čas priprave: 175 min

Težavnost: 6

Število oseb: 6

Gos Jabolka

Loading...

Sestavine

  • 1 očiščeno gos (približno 3,5 kg)
  • 3 žlice suhega in med prsti zmletega pelina
  • 750 g kiselkastih rdečih jabolk
  • 80 g grobo sesekljanih orehovih jedrc
  • 1 žlico sesekljanega timijana (svežega ali suhega)
  • 250 ml jabolčnega soka
  • 500 ml belega vina
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • sol, poper

Priprava recepta

1. Iz trebušne votline gosi odstranite drobovje. Gos oplaknite, osušite in jo zunaj in znotraj natrite s soljo, poprom in pelinom.

2. Za nadev operite jabolka. Prepolovite jih, izrežite pečke in narežite na krhlje. Zmešajte jih z orehi in timijanom ter z mešanico nadevajte gos. Odprtino zaprite z zobotrebci in zavežite s kuhinjsko nitjo.

3. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Gos položite s prsno stranjo navzdol v globok namaščen pekač. Drobovino oplaknite, po potrebi narežite in prav tako položite v pekač. Položite ga v pečico na drugo rešetko od spodaj. Prilijte jabolčni sok in po 250 ml vode in vina. Gos pecite približno 45 minut. Temperaturo pečice zmanjšajte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155).

4. Z vilicami večkrat zabodite v maščobne blazinice pod perutnicami, da bo maščoba stekla ven. Gos pecite še približno 60 minut, obrnite jo in s prsnim delom navzgor pecite še 60 minut. Med peko gos večkrat prelijte s tekočino v pekaču in z vinom. če tekočina preveč povre, prilijte vodo. Približno 15 minut pred koncem peke gos prelijte s preostalim vinom. Pečico temperature naravnajte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200).

5. Ko je gos pečena, jo vzemite iz pečice in precedite tekočino, ki je ostala v pekaču. Posnemite maščobo in prilijte toliko kokošje juhe iz kocke, da dobite 500 ml tekočine. Jedilni škrob gladko zmešajte z 2 žlicama vode, ga umešajte v omako od pečenja in zavrite. Solite jo in poprajte. Gos razrežite in postrezite z nadevom in omako. Zraven se dobro podajo krompirjevi kroketi in brstični ohrovt.

Nasvet

Na osebo približno 1190 kcal,B: 74 g, M: 75 g, OH: 33 g.Priprava približno 30 minut, kuhanje približno 2 uri in 45 min.

Oglejte si sorodne recepte
Blaga piščančja juha z jabolki Labod iz jabolke
Blaga piščančja juha z jabolki črna redkev z jabolkami
Blaga piščančja juha z jabolki V pečici pečena Martinova gos
Blaga piščančja juha z jabolki Martinova gos
Blaga piščančja juha z jabolki Blaga piščančja juha z jabolki
Blaga piščančja juha z jabolki Jabolka v solati z avokadom
Oglejte si tudi
Svinjska pečenka z zeliščno skorjico
Jedi iz svinjine, Mesne jedi

Svinjska pečenka z zeliščno skorjico

Damjakove zarebernice po lovsko
Jedi iz divjačine, Mesne jedi

Damjakove (jelenje) zarebernice po lovsko

Jedi iz svinjine

Martinov krožnik koline

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top