Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov
Priprava recepta
1. Iz trebušne votline gosi odstranite drobovje. Gos oplaknite, osušite in jo zunaj in znotraj natrite s soljo, poprom in pelinom.
2. Za nadev operite jabolka. Prepolovite jih, izrežite pečke in narežite na krhlje. Zmešajte jih z orehi in timijanom ter z mešanico nadevajte gos. Odprtino zaprite z zobotrebci in zavežite s kuhinjsko nitjo.
3. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Gos položite s prsno stranjo navzdol v globok namaščen pekač. Drobovino oplaknite, po potrebi narežite in prav tako položite v pekač. Položite ga v pečico na drugo rešetko od spodaj. Prilijte jabolčni sok in po 250 ml vode in vina. Gos pecite približno 45 minut. Temperaturo pečice zmanjšajte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155).
4. Z vilicami večkrat zabodite v maščobne blazinice pod perutnicami, da bo maščoba stekla ven. Gos pecite še približno 60 minut, obrnite jo in s prsnim delom navzgor pecite še 60 minut. Med peko gos večkrat prelijte s tekočino v pekaču in z vinom. če tekočina preveč povre, prilijte vodo. Približno 15 minut pred koncem peke gos prelijte s preostalim vinom. Pečico temperature naravnajte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200).
5. Ko je gos pečena, jo vzemite iz pečice in precedite tekočino, ki je ostala v pekaču. Posnemite maščobo in prilijte toliko kokošje juhe iz kocke, da dobite 500 ml tekočine. Jedilni škrob gladko zmešajte z 2 žlicama vode, ga umešajte v omako od pečenja in zavrite. Solite jo in poprajte. Gos razrežite in postrezite z nadevom in omako. Zraven se dobro podajo krompirjevi kroketi in brstični ohrovt.
Nasvet
Na osebo približno 1190 kcal,B: 74 g, M: 75 g, OH: 33 g.Priprava približno 30 minut, kuhanje približno 2 uri in 45 min.