Pečen kapun z jogurtom in medom
Priprava recepta
Limonino lupinico in limonin sok zmešamo z nekaj žlicami olja, soljo, poprom, medom in kumino.
Z marinado namažemo kapuna in ga mariniramo dve uri. Nato ga prestavimo v pomaščen pekač in ga približno dobro uro pečemo v pečici, ogreti na 185 stopinj Celzija, proti koncu pečenja temperaturo v pečici dvignemo na 195 C, da dobimo lepo zapečeno barvo.
Kumaro naribamo in zmešamo z jogurtom, česnom in dvema žlicama olja. Začinimo s soljo, poprom in kisom in jogurtovo omako postrežemo k pečenemu kapunu.
Nasvet
Kopuni so petelinčki, ki jim z operativnim posegom-kastracijo odstranijo testise in tako prekinemo produkcijo moških spolnih hormonov. Kopunje meso, ki je mehko, sočno in okusno, je nekdaj veljalo za specialiteto, ki se je nudila le ob posebnih priložnostih. V preteklosti so bili v Sloveniji pa tudi v širši okolici znani in cenjeni kopuni slovenske avtohtone pasme-štajerske kokoši.