Torta z rdečim vinom in s hruškami
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Za biskvit ločite rumenjake od beljakov in beljake stepite v trd sneg. Rumenjakom dodajte sladkor in jih gosto penasto stepite. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek ter mešanico presejte na jajčno peno. Postopoma primešajte še sneg beljakov. Maso razdelite na dva dela in eni polovici primešajte kakav. Svetlo in temno testo zlijte v dva, le na dnu namaščena tortna modela (premera 26 cm), pogladite in ločeno pecite v pečici, vsakega po približno 25 minut. Po koncu peke biskvit vzemite iz pečice in ohladite.
2. Za kremo namočite želatino. Prašku za puding primešajte 50 ml rdečega vina in vse skupaj gladko zmešajte. 450 ml rdečega vina dodajte sladkor in ga segrejte. Nato mu primešajte umešan prašek za puding in vse skupaj na hitro zavrite. Posodo odstavite s kuhalne plošče. Želatino rahlo ožmite, jo raztopite v dveh žlicah vroče vode in jo nato primešajte pudingu. Puding postavite na hladno. Takoj ko začne masa želirati, čvrsto stepite 125 ml smetane in jo primešajte kremi.
3. Nato olupite 4 hruške, jih zrežite na četrtinke, jim odstranite peščice in sadeže zrežite na krhlje. V posodi segrejte 100 ml rdečega vina, cimetovo paličico in začimbe za kuhano vino in v pripravljeni mešanici približno 3 minute dušite hruške. Hruške nato dobro odcedite. Svetel biskvit postavite na tortni pladenj, ga obložite s krhlji hrušk in premažite s polovico kreme. Kremo pokrijte s temnejšim biskvitom in ga premažite s preostalo kremo. Torto za 2 uri postavite v hladilnik. čvrsto stepite 150 ml smetane in z njo premažite obod torte. Preostalo smetano denite v dresirno vrečko in na zgornjo površino torte nabrizgajte smetanove kupčke. Olupite še zadnjo hruško, ji odstranite peščoe in jo razrežite na krhlje. Torto okrasite s čokoladnimi lističi, krhlji hrušk in z mandlji.
Nasvet
Priprava približno 60 minut, na kos približno 230 kcal, B: 4 g, M: 8 g, OH: 30 g.