Rižota iz suhih jurčkov
Priprava recepta
Rižota s suhimi jurčki je odlična jed, katera je enostavna za pripravo in zelo okusna.
Jurčke razdrobimo in za pol ure namočimo v topli vodi. Riž dobro operemo in 20 minut namakamo v hladni vodi. čebulo in česen drobno sesekljamo; če bomo uporabili japonske alge, jih razdrobimo.
V srednje globoki posodi segrejemo olivno olje in maslo. Dodamo čebulo in česen ter pražimo, da čebula postekleni. Vmešamo odcejene jurčke in na blagem ognju kuhamo 5 minut.
Ko se jurčki nekoliko zmehčajo, dodamo timijan, sol, poper in alge, zalijemo z dvema žlicama tekočine, v kateri so se gobe namakale in dušimo še 5 minut. V omako zamešamo odcejen riž, zalijemo z 2 dcl vode in na blagem ognju pokrito kuhamo 10 minut. Potem jed ostavimo in jo pustimo počivati 20 minut.
To pikantno rižoto lahko ponudimo kot predjed ali kot glavno jed.