Pomarančno-brusnična torta z janežem
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Namastite dno tortnega modela premera 26 cm. Jajca, 2 žlici vode in sladkor gosto penasto stepite. Umešajte pomarančno aromo in janež v prahu. Moko, jedilni škrob in pecilni prašek zmešajte, presejte v jajčno peno in premešajte.
2. Biskvitno maso razporedite v model, jo pogladite in v vroči pečici pecite približno 35 minut. Biskvit vzemite iz pečice in ohladite v modelu. Odstranite tortni obroč, vrhnjo plast biskvita odrežite ravno, nato pa ga enkrat vodoravno prerežite. Spodnji del položite na pladenj za torte in objemite s tortnim obročem.
3. Za kremo namočite želatino. Iztisnite pomarančni sok. V loncu segrejte brusnično marmelado, pomarančni sok in janež. Želatino ožmite in popolnoma raztopite v topli mešanici. Lonec odstavite s štedilnika in tik preden se masa strdi, vanjo umešajte jogurt. Z ročnim mešalnikom pri najnižji hitrosti trdno stepite smetano in jo umešajte v pomarančno-brusnično kremo.
4. Polovico kreme namažite na spodnji del biskvita in nanj položite drug oblat. S preostalo kremo premažite torto in kremo pogladite. Prek noči jo postavite v hladilnik, da se strdi.
5. Za dekoracijo trdno stepite smetano, utrjevalec in sladkor. Z dvema tretjinama premažite rob torte, preostalo smetano nabrizgajte v rozete. Torto okrasite z ostružki kuverture, s fileji pomaranče in z brusnično marmelado. Dokler je ne postrežete, jo hranite v hladilniku.
Nasvet
Priprava: približno 40 minut; na kos približno 310 kcal; B: 6 g, M: 16 g, OH: 34 g.