Pita s hruškami in z jajčno smetano
Priprava recepta
1. Za testo presejte moko na delovno površino in oblikujte jamico. Vanjo ubijte jajce, ga potresite s soljo, sladkorjem, z vanilin sladkorjem in limonino lupino. Maslo narežite na koščke in razporedite po robu moke. Vse sestavine s hladnimi rokami na hitro pregnetite v gladko testo in ga za približno 30 minut postavite v hladilnik.
2. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Namastite model za pito premera 22 cm. Na pomokani delovni površini razvaljajte testo v krog z nekoliko večjim premerom (približno 26 cm), kot je premer pekača. Položite ga v model in rahlo pritisnite. Večkrat ga prebodite z vilico in vrhnji del robu z držalom žlice valovito oblikujte.
3. Segrejte eno žlico želeja in ga premažite po testu. Zmešajte mandlje in drobtine ter jih posujte po želeju. Hruške olupite, prepolovite, jim odstranite pečke in takoj premažite z limoninim sokom. Prepolovljene in z izbočeno stranjo navzgor jih narežite na rezine, rezin ne razdirajte, ampak pustite eno na drugi, kot jih narežete. Narezane hruške položite na testo z ožjim delom proti sredini.
4. Za jajčno smetano zmešajte jajce, smetano, škrob, sladkor in vanilin sladkor. Mešanico prelijte po hruškah, ni treba, da so popolnoma prelite. Pito pecite na spodnji rešetki približno 35 minut. šas pečenja je odvisen od debeline hrušk. Pito lahko tudi pokrijete s folijo. Pečeno vzemite iz pečice, še vročo premažite s preostalim segretim želejem in nekoliko ohladite. Potresite jo z grobo mletim sladkorjem in s pistacijami.
Nasvet
Priprava približno 30 minut, na kos približno 230 kcal, B: 5 g, M: 13 g, OH: 26 g.