Pesto po genovsko
Priprava recepta
Baziliko, grobo narezan česen in pinjole stresemo v mešalnik z jeklenimi noži in med miksanjem počasi dodajamo olivno olje. Ko je zmes povsem gladka, popramo in kar krepko osolimo. če pripravljamo pesto na zalogo, mešanico razdelimo na ustrezne porcije, zavarimo v zamrzovalne vrečke in takoj zamrznemo. Pesto namreč na zraku oksidira in hitro porjavi – če pa ga še svežega zamrznemo, bo obdržal lepo zeleno barvo. Parmezan vmešamo, ko pesto odmrznemo.
Nasvet
če nameravamo pripravljeni pesto kmalu porabiti, takoj vmešamo še parmezan. Pesto lahko hranimo v hladilniku tudi več tednov: pretresemo ga v primeren lonček in prelijemo z žlico olivnega olja. <object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/F8ketcCnRCk"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/F8ketcCnRCk" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>