Pečeni polhi v krušni pečici
Priprava recepta
Očiščenim in opranim polhom porežemo spodnje dele nog in glavo, jih poškropimo s limoninim sokom, potresemo s papriko, solimo in pol ure mariniramo v hladilniku. Medtem olupimo krompir ga razrežemo na rezine, klobaso in slanino razrežemo na kocke, čebulo sesekljamo, česen stremo, vse skupaj zložimo v pomaščen pekač, dodamo polhe obrnjene s hrbti navzdol, polijemo s segreto maščobo in pečemo v pečici 40 minut pri temperaturi 180C Med pečenjem polhe obrnemo pekač pa stresamo, da se jed ne prijemlje. Polhe med peko večkrat premažemo s stopljenim maslom, da ostanejo sočni.
Nasvet
Na kočevskem ,notranjskem, dolenjskem pa tudi drugod po Sloveniji je bil in je še zelo razširjen lov na polhe. Ljudje so iz polhovega mesa pripravljali najrazličnejše jedi. Domačini so polhe solili in jih tako shranjene jedli tudi pozimi. Nekatere domačije so si tako za zimo pripravili tudi več sto ali celo več tisoč polhov. Jeseni v času lova pa so jih pripravljali na več načinov; pečene, ocvrte, v obari, v rižoti, v golažu itd. Okusna in zdravilna je tudi polhova mast...