Pečena gos z zelišči
Priprava recepta
Gos temeljito operemo in položimo v visoko posodo. Zalijemo jo z vodo, dodamo jušno zelenjavo in jo prevremo. Tako se izloči kar precej maščobe. Gos ohladimo in jo položimo v visoko in dovolj široko posodo. Zmešamo penino, zelišča, sol in poper v zrnju ter v mešanico potopimo meso za 24 ur. Penina meso zelo zmehča in mu doda prijeten okus. Po enodnevnem namakanju gos osušimo in položimo na namaščen pekač. V skodelici mleka namočimo žemlje, jih odcedimo in začinimo, lahko tudi s tržaško omako in svežimi zelišči. S tem napolnimo gos. Nadevu lahko dodamo tudi sesekljana jetrca. Gos natremo s poprom in soljo, vendar ne preveč, ker smo solili že kvašo. Premažemo jo tudi z gorčico. V pekač okoli gosi položimo celo šalotko, česen in pa na tanke trakove narezano papriko ter razpolovljen okrasni paradižnik. Gos pečemo v pečici približno 2 uri pri srednji temperaturi. Tik pred koncem peke temperaturo povišamo, da se gos močneje zapeče z vrhnje strani.
V manjši posodi stopimo maslo, ki smo mu dodali obe vrsti na kocke narezanega sira. Lahko dodamo tudi malo smetane.
Vodo zavremo, solimo in ji dodamo žlico oljčnega olja. Med neprestanim mešanjem z metlico dodajamo zdrob. če želimo malo mehkejšo polento, naj bo razmerje med vodo in zdrobom 4:1, če želimo malo bolj trdo, pa 3:1. Ko je polenta že skoraj gotova, dodamo malo smetane, parmezan in na kolobarčke narezane olive.
V namaščen pekač zlijemo polovico polente, premažemo s sirovo omako in nato čez položimo še preostalo maso. Posujemo z zelišči in približno 15 minut pečemo v pečici na najvišji temperaturi. če želimo polepšati krožnik, iz polente s kozarcem izrežemo kroge, okoli katerih ovijemo popečeno rezino pancete.