Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Pečena gos z zelišči

Jedi iz perutnine
Gos

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

Sestavine za gos:
1 gos (pribl. 2 kg),
jušna zelenjava,
1 do 2 l polsuhe penine,
šopek svežih zelišč,
nekaj glavic šalotke,
nekaj strokov česna,
2 sveži papriki,
pest češnjevega paradižnika,
dve suhi žemljici ali star kruh,
pol litra mleka,
oljčno olje,
sol, mešanico mletih poprov,
poper v zrnju,
žlica gorčice.

Sestavine za polento:
2 l vode,
pol kg koruznega zdroba,
oljčno olje,
2 žlici parmezana,
skodelica oljk brez koščice,
2 dcl smetane za kuhanje,
košček masla,
15 dag mehkega topljivega sira,
košček gorgonzole,
šopek svežih zelišč,
sol, poper,
nekaj dolgih rezin pancete.

Priprava recepta

Gos temeljito operemo in položimo v visoko posodo. Zalijemo jo z vodo, dodamo jušno zelenjavo in jo prevremo. Tako se izloči kar precej maščobe. Gos ohladimo in jo položimo v visoko in dovolj široko posodo. Zmešamo penino, zelišča, sol in poper v zrnju ter v mešanico potopimo meso za 24 ur. Penina meso zelo zmehča in mu doda prijeten okus. Po enodnevnem namakanju gos osušimo in položimo na namaščen pekač. V skodelici mleka namočimo žemlje, jih odcedimo in začinimo, lahko tudi s tržaško omako in svežimi zelišči. S tem napolnimo gos. Nadevu lahko dodamo tudi sesekljana jetrca. Gos natremo s poprom in soljo, vendar ne preveč, ker smo solili že kvašo. Premažemo jo tudi z gorčico. V pekač okoli gosi položimo celo šalotko, česen in pa na tanke trakove narezano papriko ter razpolovljen okrasni paradižnik. Gos pečemo v pečici približno 2 uri pri srednji temperaturi. Tik pred koncem peke temperaturo povišamo, da se gos močneje zapeče z vrhnje strani.

V manjši posodi stopimo maslo, ki smo mu dodali obe vrsti na kocke narezanega sira. Lahko dodamo tudi malo smetane.
Vodo zavremo, solimo in ji dodamo žlico oljčnega olja. Med neprestanim mešanjem z metlico dodajamo zdrob. če želimo malo mehkejšo polento, naj bo razmerje med vodo in zdrobom 4:1, če želimo malo bolj trdo, pa 3:1. Ko je polenta že skoraj gotova, dodamo malo smetane, parmezan in na kolobarčke narezane olive.
V namaščen pekač zlijemo polovico polente, premažemo s sirovo omako in nato čez položimo še preostalo maso. Posujemo z zelišči in približno 15 minut pečemo v pečici na najvišji temperaturi. če želimo polepšati krožnik, iz polente s kozarcem izrežemo kroge, okoli katerih ovijemo popečeno rezino pancete.

Oglejte si sorodne recepte
V pečici pečena Martinova gos
Pršutova rolada z gosjimi jetri in mariniranimi figami v rdečem vinu
Pečena goska z jabolkami in figami
Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov
Martinova gos
Pijana goska
Oglejte si tudi
Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov

Španska enolončnica s piščancem
Enolončnice, Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Španska enolončnica s piščancem

Jedi iz perutnine

Pečen kapun z jogurtom in medom

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top