Mirindjena
Priprava recepta
Meso razrežemo na 3 – 5 cm debele kose. Paradižnike razrežemo na krhlje, čebulo in česen drobno sesekljamo.
V srednje globoki posodi segrejemo olje in pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo meso, česen in paradižnike ter pokrito dušimo, da meso izpusti tekočino (10 – 15 minut). Potem dodamo baziliko, majaron, timijan, lovor, sol in poper, posodo spet pokrijemo in na blagem ognju dušimo 1 uro č 1 uro in pol, da se paradižniki razpustijo in meso zmehča. Posodo odkrijemo, vmešamo peteršilj in kuhamo še 20 minut, da se jed nekoliko posuši.
Mirindjeno lahko ponudimo sveže kuhano, z rižem ali testeninami. Še boljša pa bo, če jo pokrito ohladimo, da meso vpije sok, in potem ponovno pogrejemo.
Nasvet
Prvotno so mirindjeno kuhali le jeseni, da so lahko porabili zadnje paradižnike, ki sicer ne bi več dozoreli. Vendar je to odlična in zdrava jed, ki jo je vredno pripraviti kadar lahko dobimo zelene paradižnike. Po originalnem receptu pripravimo mirindjeno iz govedine in jagnjetine, vendar lahko uporabimo tudi samo goveje meso.