Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Martinova gos

Jedi iz perutnine
Gos

Loading...

Sestavine

1 gos, naj ne bo težja od 2 kg, sicer je premastna

za marinado:
3 lovorjevi listi
1 žlica brinovih jagod
1 žlička suhega majarona
1 žlička suhega timijana
1 žlička suhega rožmarina
1/2 žličke mletega popra
1 žli"ka soli
2 žlici gorčice
1 žlica začimbne mešanice (npr. Začinke)
4 stroki česna
1 čebula
šopek peteršilja
10 dag svinjske masti
1 kg majhnih, kislih jabolk
0.6 l vinskega mošta
4 žlice kisle smetane

priloge:
pomaranča
dušeno rdeče zelje
ajdova kaša
prosena kaša
široki rezanci z maslom
ocvirki

Priprava recepta

Lovor, brinove jagode, majaron, timijan in rožmarin na drobno staremo v možnarju, ter zamešamo z gorčico. česen, čebulo in peteršilj zmiksamo v mešalniku s kovinskimi noži ali stremo v gladko maso ter zmešamo z ostalimi začimbami. Gos od znotraj in od zunaj nataremo z začimbno mešanico; pomembno je, da prerežemo kožo nad bedri in tudi tam meso nataremo z začimbami. Gos prelijemo s stopljeno mastjo (ki ne sme biti vroča), položimo v posodo s pokrovom in pokrito na hladnem mariniramo 24 ur.
Pečico ogrejemo na 180C.
Gos napolnimo s celimi jabolki, jo položimo v naoljen pekač in zalijemo z 2 dl vinskega mošta. Pečemo jo 2 uri do 2 uri in pol, da se hrustljavo zapeče. Med peko jo dvakrat zalijemo s preostalim moštom in prelivamo s sokom od pečenja.
Ko je gos pečena, jo preložimo na ogret pladenj. V pekač vlijemo malo vode ter na srednjem ognju raztopimo sok, ki se je med pečenjem prijel. Nekoliko ga povremo, vanj zamešamo kislo smetano in prelijemo gos.
Gos moramo lepo okrasiti. Na en rob krožnika položimo na kolobarje zrezano pomarančo in rdeče zelje, na drugega pa obe kaši in rezance, prelite z ocvirki.

Nasvet

čas priprave: 30-40 minut (gos se mora 24 ur marinirati) čas pečenja: 2 uri - 2 uri 30 minut

Oglejte si sorodne recepte
Martinova gos
V pelinu dušena gos z nadevom iz jabolk in kruha
Pečena gos z zelišči
Pijana goska
V pečici pečena Martinova gos
Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov
Oglejte si tudi
Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Pečena gos z nadevom iz jabolk in orehov

Španska enolončnica s piščancem
Enolončnice, Jedi iz perutnine, Mesne jedi

Španska enolončnica s piščancem

Jedi iz perutnine

Pečen kapun z jogurtom in medom

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top