Marelična torta z dnom iz paljenega testa
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Za paljeno testo dajte v lonec 250 ml vode, maslo in sol ter zavrite. Naenkrat stresite v lonec vso moko in mešajte (palite), dokler se na dnu lonca ne pojavi bela obloga. Lonec odstavite s štedilnika in takoj umešajte eno jajce. Preostala jajca nato umešajte postopoma, dokler ne dobite voljnega in svetlečega testa.
2. S paljenim testom nato napolnite vrečko za brizganje z majhnim zvezdastim nastavkom in na dva pekača, obložena s papirjem za peko, nabrizgajte dva kroga s premerom 26 cm. V navadni pečici pecite enega za drugim, v ventilatorski pa skupaj od 20 do 25 minut. V nobenem primeru ne odpirajte pečice prvih pet minut! Vsako dno še vroče vzemite s pekača in ga pustite, da se ohladi. Po navodilu z embalaže stopite kuverturo. Z njo premažite najprej prvo, nato drugo dno iz paljenega testa in pustite, da se strdi.
3. Za kremo namočite želatino. Marelice odcedite in prestrezite sok. Pol marelic pretlačite, preostale pa narežite na krhlje. Nekaj jih prihranite. Zmešajte maskarpone, skuto, pomarančno aromo, sladkor, vanilin sladkor, liker oziroma sok in pretlačene marelice. Ožmite želatino, jo raztopite, zmešajte s 5 žlicami skutne mase, nato pa jo zamešajte v preostalo skutno maso. Kremo postavite na hladno. čvrsto stepite smetano. Takoj ko se prične masa strjevati, ponovno dobro premešajte in umešajte smetano.
4. Ko se prične krema strjevati, jo na vsako tortno dno dajte po polovico skupaj z mareličnimi krhlji. Eno dno položite na drugega in za 60 minut postavite na hladno. Torto okrasite s prihranjenimi mareličnimi krhlji in čokoladnimi okraski.
Nasvet
Priprava približno 60 minut; na košček približno 320 kcal; B: 9 g, M: 18 g, OH: 29 g.