Kuhano kislo zelje
Čas priprave: 30 min
Težavnost: 6
Število oseb: 3

Priprava recepta
Recept za kuhano kislo zelje je nepogrešljiv del slovenske zimske kuhinje.
Priprava priljubljene slovenske tradicionalne jedi se začne z izbiro kislega zelja. Zelje ne sme biti prekislo, zato ga najprej poskusimo in ga po potrebi speremo pod hladno vodo.
Kislo zelje damo v lonec, ga zalijemo z vodo do vrha, dodamo začimbe in delno pokritega kuhamo 20-30 minut.
Medtem ko se zelje kuha, v kozici segrejemo maščobo in na hitro prepražimo na kocke narezano slanino, sesekljano čebulo in česen. Prepražene sestavine dodamo k zelju in pustimo, da se vse skupaj skuha do mehkega.
Ko je zelje kuhano, naredimo iz mrzle vode in moke podmet in s tem zgostimo zelje, ter pustimo da še prevre približno 5 minut.
Kuhano kislo zelje postrežemo s krompirjem, ajdovo kašo, žganci, šunko, pečenicami ali kranjsko klobaso.