Kodrasta endivija s krhkim svinjskim filejem


Priprava recepta
1. Fižol očistite, operite in mu odrežite konce. V vreli vodi ga kuhajte tako dolgo, da ostane čvrst na ugriz. Nato ga prelijte z mrzlo vodo in dobro odcedite. File operite, obrišite in začinite. Pečico segrejte na 180 (ventilatorsko na 160) stopinj. Maslo segrejte in v njem okrog in okrog popecite meso. V pečici ga pecite še 10 minut.
2. Radič operite in dobro otresite. Solato očistite, operite, dobro odcedite in raztrgajte na primerne koščke. Jajca olupite in razrežite na 8 koščkov. Solato, fižol in jajca naložite na krožnike.
3. Za preliv olupite šalotke in jih zrežite na drobne kocke. Peteršilj operite, otresite do suhega, nekaj listkov prihranite, preostale pa sesekljajte. Šalotke, sesekljan peteršilj, solatna zelišča, zelenjavno juho, kis, sol in poper gladko zmešajte. Med močnim stepanjem v curku prilijte olje.
4. File razrežite na rezine in ga naložite na solato. Solato pokapljajte s prelivom, okrasite s prihranjenimi lističi peteršilja in takoj ponudite.
Nasvet
čas priprave: približno 25 minut. Na osebo približno 375 kcal; B: 33 g, M: 25 g, OH: 4 g. Dodaten namig: Hitro pripravljen lahek preliv: Za 4 osebe vzemite 100 g naravnega posnetega jogurta, 4 žlice belega vinskega kisa ali 2 žlici limoninega soka in 1 žličko ostre gorčice. Z metlico gladko zmešajte, s soljo in poprom pikantno začinite ter po želji dodajte sesekljana sveža zelišča. Tekne k močnejšim solatam z mesno prilogo in vsebuje le 14 kalorij na osebo.