Juha iz štirih sirov
Čas priprave: 90 min
Težavnost: 7
Število oseb: 4
Priprava recepta
vse sire zribamo. Krompir olupimo in razrežemo na drobne kocke. čebulo sesekljamo.
V primernem loncu stopimo 5 dag masla, dodamo čebulo in jo pražimo, da rahlo porumeni (okoli 5 minut). Dodamo krompir, premešamo in pečemo pol minute; zalijemo z vinom, pokrijemo in na blagem ognju kuhamo 20 minut.
Kruh razrežemo na majhne kocke, ki jih na 5 dag masla zlato rumeno opečemo.
Kuhan krompir in čebulo odstavimo ter počakamo, da se malo ohladi. Zalijemo z mlekom in smetano, prelijemo v mešalnik z jeklenimi noži in zmiksamo v gladko kremno juho. Tekočino prelijemo v posodo in pazljivo segrevamo – sedaj ne sme več zavreti! Postopoma dodajamo zribane sire in mešamo, da se povsem raztopijo. Juho začinimo s poprom in muškatnim oreškom, odstavimo in vmešamo jajčni rumenjak.
Juho iz štirih sirov moramo servirati takoj, če se ohladi, se naredijo kepice. Na krožnikih jo potresemo s popečenimi kruhovimi kockicami.
Nasvet
Gorgonzola in parmezan dajeta tej juhi osnovni okus. Ementalec in trapist lahko nadomestite z drugimi siri, npr. grojerjem, edamcem, ovčjim sirom, ... - pač po okusu.