Jogurtova torta z višnjami
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155). Ločite beljake in rumenjake. Beljake, 3 žlice hladne vode in sol stepite v čvrst sneg, v katerega med stepanjem postopno vmešajte sladkor. Rumenjake penasto stepite s 50 g sladkorja in na penasto zmes stresite sneg iz beljakov. Zmešajte moko, škrob in pecilni prašek ter jih presejte na sneg. Vse rahlo zmešajte in nato umešajte še mlete mandlje. Tortni pekač premera 26 cm obložite s papirjem za peko, napolnite s testom in pecite približno 25 minut. Pečen biskvit vzemite iz pečice, prevrnite na pladenj, odstranite papir in ohladite.
2. Za nadev odcedite višnje in prestrezite sok. 8 višenj shranite za dekoracijo. 6 žlic višnjevega soka zmešajte s škrobom, preostali sok zavrite skupaj s 50 g sladkorja in z limonino lupino. Umešajte jedilni škrob in ponovno zavrite. Odstranite limonino lupino in umešajte višnje.
3. Biskvit prerežite. Spodnji del objemite s tortnim obročem, namažite s višnjevo maso in ohladite.
4. V hladni vodi namočite želatino. Zmešajte limonin jogurt, skuto, 50 g sladkorja in vanilin sladkor. ëelatino raztopite in jo v tankem curku umešajte v skutino kremo. Kremo premažite po višnjah, pokrijte z drugim oblatom in torto za 2 uri postavite v hladilnik.
5. čvrsto stepite smetano in med stepanjem postopno dodajte 50 g sladkorja. Odstranite tortni obroč. Torto premažite z 2/3 smetane, preostalo dajte v vrečko za brizganje z zvezdnim nastavkom in na vrh torte nabrizgajte 16 rozet. Na vsako drugo položite po eno višnjo. Tortni rob okrasite s pistacijami, zgornji del pa z zajčkoma iz marcipana. Ob spodnji del robu pritisnite še sladkorna jajčka.
Nasvet
Priprava: približno 50 minut. Na kos približno 280 kcal; B: 7 g, M: 14 g, OH: 34 g.