Jetra po Portugalsko
Priprava recepta
Rezine telečjih ali govejih jeter – količina je odvisna od števila oseb – povaljamo v moki. Ne pozabimo: jetra vedno solimo šele potem, ko so že pripravljena. Dve veliki čebuli na drobno sesekljamo. Očistimo pol kilograma paprik – odstranimo pecelj, seme in belo meso in jih narežemo na ozke, kratke trakove. Pol kilograma olupljenih paradižnikov najprej odstranimo seme in nasekljamo na drobno. Na olju zarumenimo čebulo, dosujemo narezano papriko, zatem pa še stlačene paradižnike. Ko se paprika zmehča dodamo sesekljane paradižnike in kuhamo še pet minut. Potem zmes sesekljamo s paličnim mešlnikom, dodamo nekaj smetane in vse skupaj še enkrat segrejemo. Začinimo s soljo in ostrim poprom. To omako prelijemo čez jetra, ki smo jih spekli šele zadnji trenutek in garniramo okrog in okrog s tankimi kolesci oliv, iz katerih smo pred tem pobrali koščice.
Nasvet
Ponudimo z dušenim rižem.