Idrijski žlikrofi
Priprava recepta
Krompir kuhamo v oblicah-olupkih.Ko je kuhan še vročega olupimo in vročega spasiramo, na masti praženo drobno sekljano čebulo (ko je čebula že skoraj zlato rumena, dodamo ocvirke, da se pregrejejo in razpustijo) in vse skupaj dodamo k pasiranemu krompirju.Dodamo navedene začimbe in dobro premešamo, po potrebi še dosolimo.Masa mora biti prej bolj kot manj slana.
Ko se masa ohladi naredimo iz nje kroglice v velikosti lešnika-premera približno 15 mm.Glede na majhnost kroglic je zelo pomebno, da so ocvirki majhni, saj bi sicer v tako majhno kroglico zašel večji ocvirek in bi bila kroglica v bistvu en sam ocvirek, kar pa ne bi bilo okusno.
Testo razvaljamo na tenko in nanj položimo kroglice za en prst narazen, kroglice prekrijemo s testom-v bistvu vse skupaj zrolamo, da se rob testa konča na testu in še malo podvihamo , tam odrežemo po dolžini.Med kroglicami pritisnemo s prsti-stisnemo s prstom da se med kroglicami testo zlepi-testo na testo.Na tem mestu na sredini med kroglicami odrežemo,tako da dobimo posamezno kroglico v testu.Sedaj s palcem in kazalcem leve in desne roke primemo na odrezanem delu (levo in desno) in odrezani del stisnemo, da dobimo "ušesca" in obrnemo za 90 stopinj.Sedaj zgornji del s kazalcem pritisnemo-naredimo vdolbinico zgoraj, istočasno pa nastane "trebuh" na frontalnem delu.Oblika končnega žlikrofa spominja na staro vojaško francosko kapo.V dolžino meri cca. 3 cm v širino pa cca. 2 cm.Med drugim so tudi dimenzije idrijskega žlikrofa zaščitene, ampak če bodo večji, ali manjši jih lahko imenujete Franckini, Hanini, ali Tonetovi žlikrofi- koga briga, važno je, da se držite osnovne recepture.
žlikrofe kuhamo v vreli slani vodi v katero smo dali malček olja,ki se po pobiranju iz vode prime na žlikrofe in naredi oljni film, da se ne sprimejo med seboj.Ko žlikrofe stresemo v vrelo vodo jih dobro premešamo in pokrijemo.Ko zavrejo jih še nekrat premešamo in ko priplavajo na vrh jih poberemo, odcedimo in stresemo na krožnik.Dobro se priležejo k pečenki, zato jih prelijemo s pečenkino omako, lahko pa naredite tudi sirovo omako iz gorgonzole in smetane.
Pa dober tek!