Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Idrijski žlikrofi

Polnjene testenine

1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic Oddaj svojo oceno
Loading...

Sestavine

TESTO:
0,50 kg moke
2 cela jajca
1 žlica olja
mleko oziroma vodo za mehko testo.
Sestavine zmešamo in ugnetemo mehko testo.Dobro pokrijemo, da se ne naredi skorjica in pustimo počivati cca. 1 uro.

MASA ZA NADEV:
1,00 kg krompirja
0,05 kg drobnih ocvirkov
0,05 kg svinjske masti (od ocvirkov)
0,10 kg drobno sekljane čebule
žlico majarona in drobnjaka
sol in poper..

Priprava recepta

Krompir kuhamo v oblicah-olupkih.Ko je kuhan še vročega olupimo in vročega spasiramo, na masti praženo drobno sekljano čebulo (ko je čebula že skoraj zlato rumena, dodamo ocvirke, da se pregrejejo in razpustijo) in vse skupaj dodamo k pasiranemu krompirju.Dodamo navedene začimbe in dobro premešamo, po potrebi še dosolimo.Masa mora biti prej bolj kot manj slana.
Ko se masa ohladi naredimo iz nje kroglice v velikosti lešnika-premera približno 15 mm.Glede na majhnost kroglic je zelo pomebno, da so ocvirki majhni, saj bi sicer v tako majhno kroglico zašel večji ocvirek in bi bila kroglica v bistvu en sam ocvirek, kar pa ne bi bilo okusno.
Testo razvaljamo na tenko in nanj položimo kroglice za en prst narazen, kroglice prekrijemo s testom-v bistvu vse skupaj zrolamo, da se rob testa konča na testu in še malo podvihamo , tam odrežemo po dolžini.Med kroglicami pritisnemo s prsti-stisnemo s prstom da se med kroglicami testo zlepi-testo na testo.Na tem mestu na sredini med kroglicami odrežemo,tako da dobimo posamezno kroglico v testu.Sedaj s palcem in kazalcem leve in desne roke primemo na odrezanem delu (levo in desno) in odrezani del stisnemo, da dobimo "ušesca" in obrnemo za 90 stopinj.Sedaj zgornji del s kazalcem pritisnemo-naredimo vdolbinico zgoraj, istočasno pa nastane "trebuh" na frontalnem delu.Oblika končnega žlikrofa spominja na staro vojaško francosko kapo.V dolžino meri cca. 3 cm v širino pa cca. 2 cm.Med drugim so tudi dimenzije idrijskega žlikrofa zaščitene, ampak če bodo večji, ali manjši jih lahko imenujete Franckini, Hanini, ali Tonetovi žlikrofi- koga briga, važno je, da se držite osnovne recepture.
žlikrofe kuhamo v vreli slani vodi v katero smo dali malček olja,ki se po pobiranju iz vode prime na žlikrofe in naredi oljni film, da se ne sprimejo med seboj.Ko žlikrofe stresemo v vrelo vodo jih dobro premešamo in pokrijemo.Ko zavrejo jih še nekrat premešamo in ko priplavajo na vrh jih poberemo, odcedimo in stresemo na krožnik.Dobro se priležejo k pečenki, zato jih prelijemo s pečenkino omako, lahko pa naredite tudi sirovo omako iz gorgonzole in smetane.

Pa dober tek!

Oglejte si tudi
Polnjene testenine

Tortelini s Ščukinim moussom na konkaseju iz svežih paradižnikov z baziliko

Jedi iz perutnine, Mesne jedi, Polnjene testenine, Testenine

Ravioli z puranjim hašejem in paradižnikovo omako

Polnjene testenine, Testenine

Ravioli na morski način

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top