Goveja karbonada
Priprava recepta
čebulo razrežemo na tanke lističe, slanino na kockice. Meso zrežemo na večjo, 3 – 5 centimeterske kocke.
Na kuhinjski deski zmešamo moko, timijan, sol in poper ter v mešanici povaljamo meso.
Pečico ogrejemo na 170C.
V ponvi segrejemo slanino in jo pečemo, da izpusti vso maščobo; prepečeno meso odstranimo. Dodamo čebulo, pokrijemo in na blagem ognju dušimo 20 minut, da se čebula zmehča. Odkrijemo in čebulo posujemo s sladkorjem; pražimo še 3 – 4 minute, da čebula potemni, potem jo odcedimo. Odcejeno mast dodamo v ponev.
V preostali maščobi popražimo meso, da močno potemni; če je potrebno, lahko dodamo še nekaj sončničnega olja, vendar velja biti previden, saj karbonara ne sme biti mastna. Popečeno meso prestavimo v lonec in prelijemo z maščobo iz ponve. V ponev nalijemo pivo in dobro premešamo, da se raztopijo sokovi od pečenja; tudi to vlijemo v lonec z mesom. Dodamo prepečeno slanino, karamelizirano čebulo in pokrijemo. Lonec postavimo na srednjo mrežico v pečici in kuhamo 1 uro 30 minut, da se meso povsem zmehča. Jed mora ves čas blago vreti, zato po potrebi prilagodimo temperaturo pečice.
Karbonaro ponudimo vročo, po okusu jo še dosolimo in popopramo.
Nasvet
Karbonada je belgijskega izvora. Poseben okus ji da temno pivo in karamelizirana čebula. To je krepka jed polnega okusa, tradicionalno jo ponudijo s testeninami z maslom in sveže zmletim makom, dušenimi jabolki, belim kruhom ter močnim temnim pivom.