Gosposka torta z ribezom
Priprava recepta
1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Maslu dodajte 150 g sladkorja in ščepec soli ter ga penasto zmešajte. Rumenjake ločite od beljakov in jih primešajte k maslu. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek ter mešanico skupaj z mlekom primešajte masleni zmesi. Testo nato dajte v namaščen tortni model (premera 26 cm).
2. Iz beljakov stepite trd sneg in mu med stepanjem počasi dosujte preostali sladkor. Primešajte še mlete lešnike in lešnikove lističe ter beljakovo zmes porazdelite po testu. Testo pecite v pečici še približno 20 minut. Temperaturo pečice nato znižajte na 120 stopinj (ventilatorsko na 100) in testo pecite še nadaljnjih 15 minut. Po koncu peke ga nekoliko ohladite, vzemite iz modela in popolnoma ohladite na kuhinjski rešetki. Ohlajenega vodoravno prerežite.
3. Ribez očistite in oplaknite. Zamrznjenega jagodičja ne odmrzujte. 400 ml smetane dodajte utrjevalec smetane in vanilin sladkor in jo čvrsto stepite. Nato ji previdno primešajte še ribez oziroma mešanico jagodičja.
4. Spodnji del biskvita položite na večji krožnik in ga premažite z ribezovo smetano. Nanjo položite zgornji del testa in torto za približno 60 minut postavite v hladilnik.
5. Za okrasitev raztopite kuverturo, jo dajte v vrečko za zamrzovanje in ji odrežite vogalček. Po vrhu torte nabrizgajte tanke črte in počakajte, da se strdijo. čvrsto stepite še preostalo smetano in z njo premažite obod torte. Nanjo previdno pritisnite mandljeve lističe. Torto po želji poprašite s sladkorjem v prahu in jo postrezite.
Nasvet
Priprava približno 60 minut, na kos približno 380 kcal, B: 5 g , M: 26 g , OH: 32 g.