Gazpacho – španska mrzla zelenjavna juha
Priprava recepta
V 8 dl vode damo Vegeto, prekuhamo in ohladimo. Kruh narežemo na koščke in namočimo z nekoliko pripravljene Vegetine juhe. Olupimo papriko, kumaro, čebulo in paradižnik narežemo na kocke. Zelenjavo damo v električni mešalnik, ji dodamo namočeni kruh, česen, olivno olje, vinski kis in ohlajeno Vegetino juho. Vse dobro premešamo, tako da dobimo homogeno zmes. (če vse količine ne moremo spraviti naenkrat v mešalnik, postopek dvakrat ali trikrat ponovimo).
Tako pripravljen gazpacho vlijemo v primerno posodo ali jušnik, ga začinimo s sveže zmletim poprom in po želji dosolimo. Pokrijemo ga in približno 3 ure pustimo v hladilniku, da se dobro ohladi. Za garniranje gazpacha tik pred postrežbo pripravimo drobno narezan paradižnik, čebulo in papriko. Tudi kruh narežemo na kockice in ga po želji prepažimo na maslu.
Narezano zelenjavo in kruh ponudimo v posebnih skodelicah, ki jih postavimo okrog sklede z ohlajenim gazpachom.