Dekadentna čokoladna torta
Priprava recepta
Pečico ogrejemo na 180C. 25-centimeterski pekač za torte premažemo z maslom in posujemo z moko. Ločimo beljake in rumenjake.
Vodo zavremo in prelijemo čokolado ter maslo. Počakamo, da se čokolada stopi ter vmešamo vanilijo, sladkor ter jajčne rumenjake enega za drugim. Kislo smetano zmešamo z jedilno sodo in vmešamo v čokoladno zmes. Moko presejemo, zmešamo s pecilnim praškom ter po žlicah vmešamo v čokoladno mešanico.
Beljake stepemo v trd sneg. Približno četrtino snega dobro zmešamo s čokoladno maso, potem zmehčano maso previdno zmešamo s preostalim snegom. Testo stresemo v pekač in ga na srednji mreži pečemo 40 – 50 minut. Predno modul odpremo, naj se 10 minut hladi.
Torto lahko premažemo s prelivom šele ko se ohladiti na sobno temperaturo.
Preliv pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v primerni ponvi in na blagem ognju segrevamo, da se prične kaditi (zavreti ne sme). Preliv nekoliko ohladimo in premažemo torto.
Nasvet
Za poudarjeno dekadenco jo okrasimo s kandiranimi vrtnicami.