Čufti v paradižnikovi omaki
Priprava recepta
Mletemu mesu dodamo drobno sesekljano in prepraženo čebulo ter česen. Dodamo tudi namočen in dobro ožet kruh (ali žemljico) in napol kuhan riž, sesekljan peteršilj, jajca in začimbe. Dobro premešamo in oblikujemo čufte v obliki kroglic – 2 kom. po 6 dag na osebo.
Tako pripravljene čufte kuhamo v paradižnikovi omaki ali pa jih posebej spečemo v pečici in jih na koncu samo prelijemo z že pripravljeno paradižnikovo omako.
K čuftom v paradižnikovi omaki lahko ponudimo pire krompir ali krompir v kosih.
Paradižnikova omaka:
V posodi segrejemo olje, dodamo sladkor in ga karameliziramo (rjavo raztopimo), dodamo moko, premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo in takoj zalijemo z vodo ali kostno juho. Tako pripravljeno omako prevremo, dodamo začimbe, odstavimo z ognja in dodamo omaki še razmešano kislo smetano.