čokoladno-višnjev kolač z orehi







Priprava recepta
1. Višnje odtalite na cedilu. če uporabljate višnje iz kompota jih stresite na cedilo in temeljito odcedite. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Pekač za torto (premera 26 cm) namastte in ga potresite z biskvitnimi drobtinami.<BR><BR>2. Za testo na kuhinjskem strgalu nastrgajte čokolado. Ločite rumenjake od beljakov. Beljake stepite v čvrst sneg. Med stepanjem jim postopoma dodajajte 50 g sladkorja. Maslo in preostali sladkor dajte v skledo in ga penasto stepite z metlico za sneg ročnega mešalnika. <BR><BR>3. Rumenjake drugega za drugim posamič umešajte v masleno maso. Naslednji rumenjak dodajte šele tedaj, ko ste popolnoma umešali prejšnjega. Zmešajte orehe in čokolado, jih dajte na masleno maso in nežno umešajte. Umešajte tudi sneg iz beljakov.<BR><BR>4. S testom napolnite pekač in po njem enakomerno razporedite višnje. Kolač pecite na srednji rešetki pečice približno 50 minut. V izklopljeni pečici ga pustite počivati še približno 10 minut. Nato ga vzemite iz pečice in ohladite.<BR><BR>5. Za okras v skledo nastrgajte čokolado. Postavite jo nad toplo vodno kopel in jo pri nizki temperaturi stopite. Orehova jedrca do polovice potopite v čokolado, nato pa jih postavite na kolač. Iz pergamentnega papirja naredite majhno vrečko za brizganje. Napolnite jo s preostalo čokolado in jo v tankih trakovih nabrizgajte na torto ali pa čokolado z žlico premažite po torti in potresite s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Priprava približno 35 minut, na kos približno 445 kcal, B: 8 g, M: 33g, OH: 28 g.