Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Brancin z janežem (finocchio )

Morske specialitete

Loading...

Sestavine

velik brancin, 1.5 – 2 kg (za manjšega ustrezno prilagodimo količine)
1 velika janeževa (finocchio ) krebula
2 stroka česna
1 dl olivnega olja
4 žlice sesekljanega peteršilja
sok 1 limone
1.5 dl suhega, aromatičnega belega vina (npr. sivi pinot)
sol in poper po okusu
šopek kreše (okras)

Priprava recepta

Brancinu moramo najprej odstraniti hrbtenico, tako, da ostane meso v enem kosu in se rep ter glava držita celote. če nam tega ne znajo pripraviti v ribarnici, ribo (ki smo ji že odstranili luske) po dolžini hrbta zarežemo ob hrbtenici, izvlečemo kosti in odstranimo črevesje ter škrge.
Janež narežemo na tanke lističe, česen sesekljamo in staremo. V ponvi segrejemo olivno olje in janež dušimo s polovico česna, da se zmehča (približno 10 minut); odstranimo ga na krožnik, olje pa prihranimo. Janež začinimo s soljo in poprom ter premešamo s peteršiljem.
Pečico ogrejemo na 200C.
Plitek pekač malo naoljimo in položimo vanj odprtega brancina. Dušen janež enakomerno razporedimo po sredini mesa, prelijemo z limoninim sokom, ribo zapremo in jo dvakrat nežno prevežemo z belo nitjo. Ribo posolimo in popopramo ter premažemo z ostankom česna; prelijemo z oljem iz ponve in v pekač nalijemo vino.
Brancina pečemo na srednji mreži, čas je odvisen od debeline ribe: splošno pravilo je, da pečemo ribo 4 minute za vsak centimeter, izmerjen na najdebelejšem delu. Brancin je zanesljivo pečen, ko je meso povsem neprosojno in se luska, če ga prebodemo z vilico.
Pečenemu brancinu previdno odstranimo niti in ga predamo na ogret krožnik. Prelijemo ga s sokom iz pekača in okrasimo z krešo.

Nasvet

Ob brancinu z janežem ponudimo hladno solato, bel kruh in vino, ki smo ga uporabili za kuho.

Oglejte si tudi
Glavne jedi, Izpostavljeni recepti, Morske specialitete, Ribje jedi, Tople porcijske predjedi

Rižota z beluši in gamberi

Polnjeni lignji z rižem in lovkami
Morske specialitete, Ribje jedi

Polnjeni lignji z rižem in lovkami

Morske specialitete, Ribje jedi

Lignji v marinadi

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top