Bigos z mesom divjega prašiča
Priprava recepta
Kislo zelje splakujemo pod tekočo vodo toliko časa da se nam po okusu zdi primerno za nadaljno rabo. čebulo olupimo, sesekljamo in jo skupaj s slanino, razrezanim mesom, suho klobaso in hrenavko ki jih prav tako razrežemo na manjše kocke, na hitro prepražimo na svinjski masti, zalijemo z juho in počasi dušimo.
Dodamo olupljen in na kocke narezan paradižnik, potresemo z mleto papriko, dodamo sesekljan česen, potresemo z na rezance razrezanim svežim zeljem in pokrito dušimo toliko časa, da se zelje malce omehča. Dodamo oprano kislo zelje, gobe,suhe slive brez koščic, zalijemo z rdečim vinom in do mehkega dušimo. Bigos potresemo s timijanom, posolimo popopramo po želji potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo skupaj s kuhanim krompirjem in črnim pivom
Nasvet
Bigos je Poljska nacionalna jed, ki ga lahko pripravljamo iz različnih vrst divjačinskega mesa, v osnovi pa ga pripravljajo iz svinjskega mesa. Prav tako kot naš segedin ali golaž tudi za bigos velja, da je najboljši če je večkrat prevret, oziroma pogret nekateri dodajo v to jed tudi ostre feferone, ali nariban hren. Recept je bil objavljen v reviji Lovec. Na web-kulinariki smo ga objavili z dovoljenjem avtorja, ki že vneto pripravlja knjigo v kateri bodo samo divjačinski recepti.