Web Kulinarika - Kulinarika Slovenije
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Domov
  • Recepti
    • Glavne jedi
      • Tople porcijske predjedi
      • Hladne porcijske jedi
      • Glavne jedi
      • Mesne jedi
      • Rižote
      • Zelenjavne jedi
      • Vegetarijanske jedi
      • Vse porcijske jedi …
    • Juhe
      • Čiste juhe
      • Goste juhe
      • Hladne Juhe
      • Narodne juhe
      • Posebne juhe
      • Enolončnice
      • Vse juhe …
    • Testenine
      • Špageti
      • Njoki
      • Testenine iz pečice
      • Peresniki, rigatoni, rezanci
      • Omake za testenine
      • Polnjene testenine
    • Solate
      • Kuhane solate
      • Sestavljene solate
      • Solatni dresingi
      • Surove solate
      • Vse solate …
    • Omake
      • Hladne omake
      • Omake za testenine
      • Tople omake
    • Ribje jedi
      • Morske specialitete
      • Sladkovodne specialitete
    • Sladice
      • Torte
      • Keksi in drobno pecivo
      • Kreme
      • Kreme v kozarcih
      • Vse sladice …
    • Drugo
      • Priloge k glavnim jedem
      • Testa in kruh
    • Specialitete
      • PRO recepti
      • Molekularni recepti
      • Recepti SLO reprezentance
      • Več receptov …
  • Novosti
    • Novice
      • Izpostavljamo
      • Dogodki
      • Objave v medijih
      • Galerije
      • Nasveti
  • Zdrava prehrana
  • Kuharski tečaji
    • Profesionalni tečaji
    • Gospodinjski – ljubiteljski tečaji
    • Kuharski team building
  • Catering
  • Video
  • Menu

Bigos z mesom divjega prašiča

Jedi iz divjačine

Loading...

Sestavine

500g mesa divjega prašiča brez kosti,
(vrat, pleče -boljši so kosi mesa ki so bolj mastni)
150g suhega mesa ali hamburške slanine,
100 g suhih sliv,
dve manjši hrenovki,
60g svinjske masti,
150g svežih ali 20g suhih gob,
100g suhih sliv,
dva stroka česna,
150ml rdečega vina,
dve čebuli,
žlica pol pekoče mlete paprike,
čajna žlička timijana,
sol- poper,
350g kislega zelja,
350g svežega zelja,
ena suha klobasa,
pet manjših olupljenih paradižnikov,
žlica moke.

Priprava recepta

Kislo zelje splakujemo pod tekočo vodo toliko časa da se nam po okusu zdi primerno za nadaljno rabo. čebulo olupimo, sesekljamo in jo skupaj s slanino, razrezanim mesom, suho klobaso in hrenavko ki jih prav tako razrežemo na manjše kocke, na hitro prepražimo na svinjski masti, zalijemo z juho in počasi dušimo.

Dodamo olupljen in na kocke narezan paradižnik, potresemo z mleto papriko, dodamo sesekljan česen, potresemo z na rezance razrezanim svežim zeljem in pokrito dušimo toliko časa, da se zelje malce omehča. Dodamo oprano kislo zelje, gobe,suhe slive brez koščic, zalijemo z rdečim vinom in do mehkega dušimo. Bigos potresemo s timijanom, posolimo popopramo po želji potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo skupaj s kuhanim krompirjem in črnim pivom

Nasvet

Bigos je Poljska nacionalna jed, ki ga lahko pripravljamo iz različnih vrst divjačinskega mesa, v osnovi pa ga pripravljajo iz svinjskega mesa. Prav tako kot naš segedin ali golaž tudi za bigos velja, da je najboljši če je večkrat prevret, oziroma pogret nekateri dodajo v to jed tudi ostre feferone, ali nariban hren. Recept je bil objavljen v reviji Lovec. Na web-kulinariki smo ga objavili z dovoljenjem avtorja, ki že vneto pripravlja knjigo v kateri bodo samo divjačinski recepti.

Oglejte si tudi
Damjakove zarebernice po lovsko
Jedi iz divjačine, Mesne jedi

Damjakove (jelenje) zarebernice po lovsko

Jedi iz divjačine, Mesne jedi

Račja prsa s štruklji iz rdečega zelja in mlinci

Jedi iz divjačine

Srnin hrbet z brstičnim ohrovtom

Zadnje objave

NOVO 01. 10. 21 O kvasu, drožeh in kruhu

NOVO 21. 12. 20 Bučno olje

veganski recepti za vsak dan
NOVO 17. 12. 20 Veganski recepti za vsak dan

NOVO 06. 12. 20 67. GTZ Slovenije

NOVO 07. 05. 20 Chefs care dobrodelna akcija

O nas

O nas

Slaviša Amidžić

Web Kulinarika | kuharski recepti, kuharski nasveti, kulinarična Slovenija

Ponudba

Kuharski recepti

Novosti s področja kulinarike

Kuharski tečaji

Catering

Kontakti

info@web-kulinarika.si

Oglaševanje

© Copyright - Web-kulinarika Slovenija
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Varstvo osebnih podatkov
  • Splošni pogoji
  • Piškotki
  • Izdelava: Spletni Nastopi
Scroll to top