Baba Ghanui
Priprava recepta
Pečico ogrejemo na 200C. Jajčevce položimo v pekač, polijemo z dvema žlicama olja in pečemo 45 minut. Med peko jih enkrat obrnemo. Ko so pečeni, jajčevce odstranimo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.
Medtem zrežemo čebulo ali šalotko na drobne kockice. Paradižnika olupimo in sesekljamo (lahko tudi uporabimo paradižnike iz konzerve).
Hladne jajčevce olupimo in v mešalniku s kovinskimi noži zmiksamo v gladko kremo, skupaj s tahino, česnom in limoninim sokom. Maso prestavimo v servirno posodo ter vmešamo čebulo, paradižnik, sol, poper, preostalo olivno olje in 4 žlice sesekljanega peteršilja. Baba Ghanui v hladilniku dobro ohladimo; predno ga ponudimo, ga še potresemo s preostalim peteršiljem.
Nasvet
Baba Ghanui ponudimo kot predjed, čmezeč, z redkvicami, paprikami, stebelno zeleno in belim kruhom.