Ananasova torta z jogurtovo smetano
Priprava recepta
1. Za testo presejte moko na delovno površino in vanjo naredite jamico. V jamico dajte rumenjak, potresite ga s soljo, sladkorjem in vanilin sladkorjem. Na rob razporedite koščke masla in vse skupaj od zunaj proti sredini z rokami pregnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo in za približno 60 minut dajte v hladilnik.
2. Namastite model za torte premera 26 cm. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Na pomokani delovni površini razvaljajte testo, položite ga v model in oblikujte rob. Dno večkrat prebodite z vilicami. Prekrijte ga s papirjem za peko in potresite s stročnicami. Pecite ga od 20 do 25 minut. Testo vzemite iz pečice in ohladite v modelu.
3. Namočite želatino. Zmešajte jogurt, sladkor, limonino lupino in sok. V majhni posodi segrejte ananasov sok, želatino ožemite in raztopite v soku, nato jo počasi umešajte v jogurtovo maso. Za kratek čas jo postavite v hladilnik, da se zgosti. Smetano trdno stepite in umešajte v jogurtovo maso. Premažite jo po tortnem dnu. Torto postavite v hladilnik, da se zgornja plast kreme strdi.
4. Ananas odcedite, pri tem prestrezite 250 ml soka. Sadni delež razporedite po torti. V luknjice položite zamrznjene maline. Tortni preliv zmešajte s sokom in/ali nekoliko vode ter pripravite po navodilu na embalaži. Prelijte ga prek torte in potresite s pistacijami.
Nasvet
Priprava približno 35 minut; na kos: približno 250 kcal; B: 4 g, M: 12 g, OH: 31 g.