Ajdovi štruklji II
Čas priprave: 45 min
Težavnost: 4
Število oseb: 3
Priprava recepta
Ajdovo moko damo v posodo, jo prelijemo z vrelo slano vodo, dobro premešamo in pustimo, da se ohladi. Medtem pripravimo nadev: zmešamo smetano, skuto, jajca, malo soli in Vegeto. Ohlajeno testo položimo na delovno površino, ki smo jo poprej potresli z belo moko, ga dobro zgnetemo in razdelimo na dva dela; vsak del posebej razvaljamo na približno 0,5 cm debelo.
Testo namažemo z nadevom, ga potresemo z drobtinami (količina drobtin je odvisna od gostote nadeva). Potem testo zvijemo v dva štruklja. Položimo ju na zmočena in dobro ožeta prtiča, ki smo ju potresli z drobtinami. Prtiča s štruklji rahlo zavijemo in ju zavežemo z vrvico.
Kuhamo v slanem kropu približno 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode, jih razvežemo in nekaj časa pustimo. Potem jih narežemo na kose in zabelimo z na presnem maslu praženimi drobtinami. Tako pripravljene ajdove štruklje lahko postrežemo kot samostojno jed s smetano in solato ali pa kot zelo okusno prilogo, npr. z zrezki v gobji omaki, z ragujem iz divjačine in podobno.Presenetljivo dobri so tudi potreseni s sladkorjem.