Žlikrof z repkom potočnega raka s šampanjsko omako
Priprava recepta
Repke olupimo, začinimo ter jih na hitro popečemo na žaru. Umesimo testo, ga zavijemo v PVC folijo ter pustimo počivati 1 uro. Testo razdelimo na manjše kose ter vsakega posebej razvaljamo v trakove (ročno ali s strojčkom za valjanje testenin), v enakomernem razmaku naložimo kupčke nadeva, robove testa namažemo z beljakom, testo enkrat zavijemo, iztisnemo zrak narežemo in robove tesno stisnem, na vrh žlikrofa pa s prstom naredimo jamico. Na šalotki ter maslu prepražimo gobe ter jih dobro začinimo, primešamo na kocke narezane repke in še malo popražimo. Nasekljamo šalotko ter jo na maslu posteklenimo, zalijemo s penino, pokuhamo, zalijemo z ribjim fondom, dodamo rezane šampinjone ter timijan in pokuhamo na polovico, dodamo smetano in še malo pokuhamo. Precedimo skozi gosto cedilo, segrejemo ter z metlico umešamo ohlajeno maslo, solimo ter popramo. Na koncu spenimo še s paličnim mešalnikom.
Nasvet
Predjed pripravljena na deseti mednarodni razstavi gastronomije, kuharske umetnosti in slaščičarskih izdelkov, kateri je potekal v Luksemburgu med 18. in 22. novembrom 2006. V okviru dogodka se je odvijalo tudi svetovno kuharsko tekmovanje Expogast, Za menu je Slovenska kuharska reprezentanca prejela srebrno odličje.