Morska žaba v krompirjevem ovoju na grahovem pireju in žafranovi omaki
Priprava recepta
Morsko žabo narežemo na enakomerne kose, začinimo ter zavijemo v krompir in ocvremo na vročem olju. Skuhamo grah, ga odcedimo, stisnemo z stiskalnico ter pretlačimo skozi gosto cedilo, dodamo maslo in ostale sestavine ter začinimo. Nabrizgamo na krožnik. Šalotko sesekljamo ter jo z vinom ter vermutom zavremo, pokuhamo nato pa dodamo ribji fond, timijan ter na majhnem ognju pokuhamo na polovico. Dodamo smetano ter žafran in kuhamo še malo, da se omaka zgosti. Omako precedimo, začinimo in še malo pokuhamo, na koncu pa umešamo še ohlajeno maslo.
Nasvet
Predjed pripravljena na deseti mednarodni razstavi gastronomije, kuharske umetnosti in slaščičarskih izdelkov, kateri je potekal v Luksemburgu med 18. in 22. novembrom 2006. V okviru dogodka se je odvijalo tudi svetovno kuharsko tekmovanje Expogast, Za menu s tremi hodi za 105 ljudi je Slovenska kuharska reprezentanca prejela srebrno odličje.